Wittenbergi Magyar Napok: Megérkeztek a magyar evangélikus diákok is Wittenbergbe

Wittenberg – A Wittenbergi Magyar Napok keretében augusztus 25–26-án a mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium mutatkozik be és képviseli hazánk evangélikus oktatását. A következő napokban a gyerekek írásain keresztül is bemutatjuk a felkészülést és az eseményt. Szöveg szerkesztése: Libor Erika

A mezőberényiek útinaplója

„Április elején a tanárunk bejelentette ezt a lehetőséget, amit nagy örömmel fogadtunk. Annál is inkább, mert a mi osztályunk volt az első, amelynek ezt a lehetőséget felkínálta. Először nagyon sok jelentkező volt, ezért sok idő telt el, míg végül kialakult a csapat. Ez idő alatt nagyon sokszor cserélődtek a csapattagok, ami megnehezítette a próbákat. Hetente egyszer gyűltünk össze ötletelni és gyakorolni iskolánk egyik tantermében, sőt, nyáron is egész napos próbákat tartottunk, mire kialakult a zenés-gitáros-énekes műsorunk.

Augusztus 23-án reggel keltünk útra, és a busz egy hosszú, fárasztó nap után Soltvadkert és Budapest érintésével érkezett meg Sopronba. Ott gyorsan megvacsoráztunk, majd a kollégiumban ismerkedési estet szerveztek számunkra, amely úti áldással zárult.

Szimpatikusnak találjuk a többi csapattagot, és jó érzés egy ilyen közösséggel egy ilyen kirándulást megtenni.”

A soltvadkertiek útinaplója

„Egy szép tavaszi napon a tanáraink behívták a hatodik és hetedik osztályos németeseket, hogy elmondják a hírt: hosszas mérlegelés után végül ránk esett a választás, mi megyünk Wittenbergbe és táncolni fogunk. A produkciónkat vicces szövegek előadásával színesítettük. Táncunkat a helyi sváb kultúra ihlette és a népviselet emelte szépségét. A próbák hangulatosan és vidáman teltek szinte egész nyáron.

Augusztus 23-án a mezőberényiek busszal érkeztek Soltvadkertre és együtt indultunk tovább Sopronba, ahonnan másnap háromnegyed hatkor már startoltunk is Wittenbergbe.”

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek