Magyarországi evangélikus gyülekezeteket is várnak Wittenbergbe

Wittenberg – Egyedülálló magyar program lesz a németországi Wittenbergben, a reformáció bölcsőjében, 2017. augusztus 24. és 28. között. A részletekről kérdeztük Cselovszkyné dr. Tarr Klárát, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Ökumenikus és Külügyi Osztályának vezetőjét. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Eddig 214 regisztrált vendéget tartanak számon, az ökumenikus és a németországi, valamint a külföldi vendégekkel együtt a Magyarországi Evangélikus Egyház wittenbergi rendezvényén. Ebből 184-en a Magyarországi Evangélikus Egyház delegáltjaként, meghívottjaként vesznek részt az alkalmon, de ezen felül a szervezők számítanak még a gyülekezetek részvételére, amelyek önköltséges alapon kirándulhatnak ezen a hétvégén Wittenbergbe.

„A programok augusztus 24-én délután kezdődnek – tudtuk meg Tarr Klárától. – diaszpóra egyház példája a többség számára a reformáció kapcsán címmel, német és magyar egyházi és világi vezetőkkel, a magyar standon kerekasztal-beszélgetés zajlik majd, fórum-beszélgetés, amelyre a tervek szerint Balog Zoltán, az emberi erőforrás minisztere is el fog jönni. De a nyitóest a Luther-házban, kulturális kínálattal kezdődik majd, amelyen kamarakoncert és kiállítás keretében mutatkozik be a Magyarországi Evangélikus Egyház. Köszöntőt mond Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, valamint dr. Stefan Rhein, a szász-anhalti Luther Alapítvány (Lutherstiftung)  elnöke és Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter, a Reformáció Emlékbizottság képviseletében. Este előadást tart egyházunk országos felügyelője, Prőhle Gergely Mit jelent számunkra Luther végrendelete ma? címmel.”

Másnap tudományos teológiai konferenciára kerül sor, amelynek témája Az evangélikus lelkész – egy hivatás története. Az egynapos konferencián a lelkészi hivatás kulturális, egyházi, nemzetiségi hátteréről és a polgárosodásra gyakorolt hatásáról ismerhetünk meg példákat Németországból és Magyarországról. 

A német nyelven tervezett konferenciára mintegy 40–50 főt várunk – mondta az ökumenikus és külügyi osztály vezetője. – Előadók lesznek: Matthias Asche: Peregrination; Csepregi Zoltán: Wittenberg-Halle und die ethnische Zugehörigkeit der lutherischen pfarrerschaft Ungarns; Markus Hein: Das Projekt www.pfarrerbuch.de; Kertész Botond: Der Weg zur Ordination in Transdanubien im 19. Jh: Lutherische und reformierte Autobiograpien in Vergleich. Mások mellett előad még:Ősz Előd Kolozsvárról; Eva Kowalská Pozsonyból; Stefan Rhein Wittenbergből; Luise Schorn-Schütte, Frankfurt am Mainból.”

Este a wittenbegi városi templomban lesz orgonakoncert Fassang László előadásában, majd pedig vacsora a Domszelt (dómsátor) magyar standján, a Luther-kertben (Luthergarten), amely mindenki számára nyilvános lesz. 

„A standon két este is vacsorával várjuk a magyar résztvevőket” – magyarázta Tarr Klára, akitől megtudtuk, hogy augusztus 26-án, szombaton tematikus városnézéssel indul a nap, 25 fős csoportokban magyar nyomok után kutatunk majd Wittenbergben.

„Dévai Bíró Mátyás, Sylveseter János és Leonard Stöckl emléktábláit is felavatjuk szombat délelőtt a wittenbergi egyetem, a Leucorea és a Schloßstraße 15. szám épületén”  – mondta Tarr Klára. – Sylvester táblája már fel is került a helyére, az avatása azonban csak augusztusban lesz.”

Délután szabad programra nyílik lehetőség, az EKD világkiállítása az egész városban különböző installációkkal várja a látogatókat, erről bővebb információt a https://r2017.org/weltausstellung-reformation honlapon találnak, de meg lehet tekinteni a magyar evangélikus tulajdonban levő eredeti Luther végrendelet a Luther házban (https://www.martinluther.de/de/besuch/information-service), sőt megéri bepillantani a Melanchthon házba is (https://www.martinluther.de/de/besuch/information-service).

„Aug. 26-án, szombat délután bemutatásra kerül a Luther rajzfilm és az 1928-ban készült Luther némafilm is a wittenbergi Centralkino moziban (Sternstraße 12-13, 06886 Wittenberg), ezt követően beszélgetés lesz dr. Fabiny Tamás püspökkel, a rajzfilm fővédnökével és Richly Zsolt rendezővel”  – magyarázta Tarr Klára.

Ezen a napon a Magyar Állam zártkörű fogadást rendez a városházán. Ezzel párhuzamosan pedig magyar est lesz a dómsátorban a magyar standon, sörbemutatóval összekötve. Zenél és tánczenét biztosít a Menyét-zenekar. 

„A programok vasárnap kétnyelvű (magyar–német) istentisztelettel érnek véget, amelyet a vártemplomban tartunk, közösen a német gyülekezettel (Schlosskirche, Wittenberg, Schlosspl. 1.). Ezt követően a Colleg Wittenberg udvarán kerül sor az események hivatalos lezárására” – tette hozzá Cselovszkyné dr. Tarr Klára.

A felsorolt programokkal párhuzamosan 2017. augusztus 24–29. között egyházunk folyamatosan jelen lesz a Reformációi Világkiállításon (Weltausstellung Reformation), a VELKD dómsátor (Domzelt) elnevezésű standján. A stand programkínálatában többek között a következők szerepelnek:

  • Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium zenés-irodalmi műsora
  • Soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptáncműsora
  • Soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium színielőadása
  • Az Evangélikus Diakónia programjai
  • Reformációi szabadulószoba
  • A Közel zenekar koncertje
  • Koncert és táncház a Menyét zenekarral 
  • Mozgó kiállítás

A programok köre folyamatosan bővül, a kínálatot az esemény előtt néhány héttel a világkiállítás honlapján és a mobiltelefonos alkalmazáson is meg lehet majd tekinteni, valamint az evangelikus.hu honlapon. A világkiállítás letölthető applikációjáról több információ a következő honlapon érhető el: https://r2017.org/app/

Találkozzunk Wittenbergben!


Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek