Emléktáblák, Luther-rajzfilm és futócipő a középpontban – Wittenbergi Magyar Napok, 3. nap – Frissítve videókkal!

Wittenberg – A Wittenbergi Magyar Napok harmadik napja is eseménydúsan telt. Egyebek mellett folytatódtak a városnéző séták, a magyar küldöttség emléktáblákat avathatott az egyetem falánál, bemutatták a készülő Luther-rajzfilm német nyelvű verziójának két epizódját, este fél hatkor pedig Jeszenszky Péter és futótársainak fogadására álltak díszsorfalat a magyarok a Marktplatzon a Luther-szobornál. Szöveg: Kézdi Beáta, Boda Zsuzsa, fotó: Kiss Tamás

Régi álma válhatott valóra a magyar evangélikusoknak azzal, hogy a Leucorea, azaz az egyetem épületének falánál felavathatták Dévai Bíró Mátyás és Stöckel Lénárt emléktábláját.

Szemerei János a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének igei köszöntője után a néhai teológus professzorok laudációját dr. Csepregi Zoltán, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora és dr. Makoviczky József nyugalmazott orvosprofesszor mondta el.

Ezen az alkalmon hangzott el Sylvester János laudációja is, melyet az ünneplő közösség dr. Fónyad Pál nyugalmazott ausztriai lelkésztől hallhatott. Sylvester János emléktáblája előtt a vasárnapi istentisztelet után tiszteleg a magyar csoport.

Délután két órakor a Centralkino mozitermében telt ház várta a készülő Luther-rajzfilm német nyelvű bemutatóját. A két epizód levetítése után Norbert Denecke, a Lutheránus Világszövetség Német Nemzeti Bizottságának ügyvezetője kérdezte dr. Fabiny Tamást, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspökét, valamint Richly Zsolt rendezőt a film elkészítésének körülményeiről, hátteréről. Az izgalmas kulisszatitkokat is felfedő beszélgetés után, szintén telt ház előtt, vetítették le az 1928-ban készült, Luther életéről szóló némafilmet, melyhez Fassang László csodálatos aláfestő zenéjét hallgathatták meg az érdeklődők.

Ezt követően fúvószenei felvezetés, díszsorfal és tapsvihar közepette tehette meg az utolsó lépéseket Jeszenszky Péter, kiskunhalasi gyülekezeti tag, zsinati tag, aki három másik társával – Bokor Bélával, Győri Gáborral és Mészáros Nellivel – futva tette meg a több mint 800 kilométeres távolságot Budapest és Wittenberg között. A futók két héttel ezelőtt a Budapest-Deák téri templomban kapott áldással indulhattak el a nagy útra, hogy ma meghatottsággal könnyes szemmel szakíthassák át a nemzeti színű célszalagot.

A magyar sátornak kinevezett Himmelzeltben (mennysátorban) mind a három egyházi iskola (Mezőberény, Soltvadkert, Sopron) megismételte tegnapi előadását.

Délután diakóniai pódiumbeszélgetésre invitálták az érdeklődőket a diakóniai munka képviselői. Buda Annamária, egyházunk Diakóniai Osztályának vezetője, Hajdu Tibor munkatárs és Fritz Blantz bajor diakóniai vezető az 1956-os magyar menekültek európai befogadásáról beszélgettek, a témáról készült installációk előtt.

A nap zárásaként a Magyar Állam zártkörű fogadást adott a városházán, melyen dr. Hafenscher Károly, a magyar állami Reformáció Emlékbizottság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd beszédet mondott dr. Trócsányi Lászlóigazságügyi miniszter, a német állam, és Szász-Anhalt miniszterelnöke nevében pedig Hartmut Koschyk képviselő, Anne-Marie Keding, a Szász-Anhalt-i igazságügyi miniszter.

Ezen kívül köszöntötte még az egybegyűlteket Heinrich Bedford-Strohm bajor püspök, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) vezetője és dr. Thomas A. Seidel, türingiai reformációi kormánymegbízott. Zárásként Jochen Kirchner, Wittenberg polgármestere üdvözölte a jelenlévőket, majd Jeszenszky Pétertől átvette az ajándékként hozott halasi csipkét. Az este zenei szolgálatát Ecsedi Zsuzsanna és a Vendel and friends kvartett látta el.

A városházán megtartott hivatalos fogadással párhuzamosan a magyar sátorban a Hettyenfütty zenekar adott táncházzal összekötött népzenei koncertet.

 

FOTÓK ÉS VIDEÓK:

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek