Sopron is megkapta az európai reformáció városa címet

— Felvéve: , ,

Sopron – Sopron is megkapta az európai reformáció városa címet, és ezáltal csatlakozott a 12 ország 52 települését magába foglaló hálózathoz. Forrás: MTI

Fodor Tamás (Fidesz–KDNP), a város polgármestere elmondta: jövőre lesz a reformáció 500. évfordulója, ebből az alkalomból az evangélikus egyházközösséggel együttműködve, kulturális programokat szerveznek. Az Európai Protestáns Egyházak Közössége azoknak a városoknak adományozza az európai reformáció városa címet, amelyek történelme összefonódik a 16. századi reformációval – tette hozzá. 

Tóth Károly, a soproni evangélikus gyülekezet igazgatója kifejtette: a városban jelent meg először a reformáció Magyarországon. Kereskedők hozhatták a 16. században Luther könyveit Sopronba. A feljegyzések szerint már az 1520-as években lutheri szellemben prédikáltak. Emellett Sopronban alakult meg az első hazai evangélikus hitközösség is, a szervezett gyülekezet 1565-ben jött létre – mondta a lelkész-igazgató. 

Megemlítette: Magyarországon Sopron mellett még Sárvár és Debrecen kapta meg az európai reformáció városa címet. 

Tóth Károly elmondta, hogy a jubileumra készülve már idén is lesznek rendezvények a városban: fiatal fotóművészek munkáiból májusban vándorkiállítás nyílik, ennek első állomása is Sopronban lesz, őszre pedig egy nagyszabású komolyzenei koncerttel készülnek. 

2017-ben lesz 500 éve annak, hogy Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, és ezzel kezdetét vette a reformáció.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek