Sárváron is elkezdődött a reformáció emlékéve

— Felvéve:

Sárvár – Közös istentiszteletet tartott a sárvári református templomban a város református és evangélikus egyházközössége. A reformáció napja ezúttal az 500. évforduló sárvári kezdetét is jelentette. Forrás: sarvarvaros.hu

Az istentisztelet után a két gyülekezet vezetői és tagjai átvonultak a Várparkban álló Sylvester János emlékműhöz, hogy megkoszorúzzák az Új Testamentum magyarra fordítójának emlékművét.

A reformáció hónapja október, amelynek utolsó napján, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben ezen a napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református egyház alapja.

Sárváron hamarosan felállítják a Nádasdy-várral szemben a bibliafordító Sylvester János szobrát is. A reformáció 500 éves, 2017-ben bekövetkező jubileuma egyik európai rendezvényének helyszíne Sárvár. Sylvester János 1536-ban érkezett Sárvárra és itt kezdte el az Új Testamentum fordítását. Az 1541-ben megjelent Új Testamentum fordítása az első magyar nyelvű könyv, melyet Magyarországon nyomtattak.

A 2017-es reformáció éve alkalmából Sylvester János Sárvárhoz kötődései emlékére állítják fel Sylvester János szobrát. A tervezett emlékmű helyszíne a felújítandó sárvári Hild park, közelebbről annak kelet-nyugat középtengelye mellett, déli irányban.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek