Nézzük meg a reformációi kamiont Sárváron és Sopronban is!

Sopron – Sárvár – A Németországi Protestáns Egyház (EKD) egyedülálló projektjének keretében egy kamion járja majd végig Európának a reformáció szempontjából fontos városait 2016 novemberétől 2017 májusáig. A kamion Sárváron 2017. február 3-án és Sopronban pedig február 4-én és 5-én lesz látható. Mindkét helyszínen szeretettel várják a szervezők az érdeklődőket. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: EKD, r2017.org

A 2016 novemberében útjára indult „Europäischer Stationenweg” – Reformációi Mozgókiállítás részeként egy 28 tonnás kamion Európa 19 országának 68, a reformációhoz kötődő városát látogatja meg és kínál interaktív kiállítást az érdeklődők számára. 

A kezdőpont Genfben volt 2016. november 3-án, 2017. május 20-án pedig Wittenbergbe gördül majd be a jármű.

Magyarországon Debrecenbe, a Magyarországi Református Egyház szervezésében, 2017. január 30-án jut el a jármű. Debrecen az 1567-es debreceni zsinat óta a magyar Alföld legnagyobb városa, a kálvinizmus centruma. A város Kálvinista Rómaként való emlegetése a református egyház 15 egyházközségének és számos kulturális és szociális intézményének is köszönhető.

Az eseménybe a Magyarországi Evangélikus Egyház is bekapcsolódik, szervezésünkben Sárvárra 2017. február 3-án délelőtt, Sopronba február 4-én délután érkezik meg a kamion.

Sárváron délelőtt kilenc órakor kezdődnek a programok és öt helyszínen folynak majd az események.

A program központi részeként a vár előtti parkolóban fog állni az impozáns jármű. Mellette még több faházat is felállítanak, melyekben különböző árusítás folyik majd. A Luther Kiadó települ ki az egyikbe. Ajándékárusok lesznek egy másikban, valamint forralt bor, tea, sült gesztenye és lángos folyamatosan kapható lesz. A Várkapu és a Neo étteremben ebédet lehet kapni.

A Nádasdy-várban működő Művelődési Központ klub részeinek folyosóján tekinthető meg a reformáció fotópályázati anyaga. A vár emeleti részén a múzeumban látogatható lesz az újonnan kialakított Biblia-terem. Egy eredeti Sylvester Új Testamentum és a nyomda rekonstrukció mellett, új tárlók mutatják be reformációi kincseinket. Az evangélikus gyülekezeti teremben a Luther-filmet vetítik epizódonként.

Az evangélikus templom lesz a helyszíne a zenei eseményeknek. Wagner Szilárd orgonaművész hangversenye, és a helyi kórus hangversenye van eddig tervben.

Kiemelt vendég lesz Michael Bünker osztrák evangélikus püspök, a GEKE főtitkára.

2017. február 4-én már Sopronba megy át a kamion, ahol 13 órakor tartják az ünnepélyes megnyitót, amelyen köszöntőt mond dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere és Szemerei János püspök. Közreműködik a Brass Brothers. A megnyitó után a reformációi kamion a Széchenyi téren 18 óráig várja az érdeklődőket.

A program itt is több helyszínen zajlik majd; 13-tól 18 óráig szabaduló szoba és játszóház lesz a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban (Líceum) (Széchenyi tér 11.). El lehet sétálni az evangélikus emlékhelyekhez. Magyarul 13.30-tól óránkénti indulással a kamiontól. Az utolsó vezetés 16.30-kor lesz. Németül 14 órától, óránkénti indulással a kamiontól; az utolsó vezetésre 17 órakor kerül sor. A vezetések a Széchenyi térről, a reformációi kamiontól indulnak. Az evangélikus templomban (Templom utca 10.) magyar és német vezetéssel várják az érdeklődőket.

2017. február 5-én, 9 órakor német nyelvű istentisztelet lesz a templomban, amelyen dr. Michael Bünker püspök hirdeti majd az igét. A liturgiában közreműködik dr. Fabiny Tamás püspök, és dr. Tarr-Cselovszky Klára külügyi osztályvezető. Az alkalom után a magyar nyelvű istentiszteletre 10 órakor kerül sor a templomban. Itt dr. Fabiny Tamás püspök prédikál, a liturgiában pedig Pelikán András lelkész segédkezik. Köszöntőt mond dr. Michael Bünker osztrák püspök.

A reformációi kamion vasárnap 8.30 és 13 óra között várja az érdeklődőket. Szombaton 13 és 18 óra között, vasárnap pedig 8.30 és 13 óra között a Soproni Evangélikus Múzeum kiállítása (evangélikus gyülekezeti ház, Színház utca 27.) kedvezményesen (300 Ft/fő) látogatható. 

A programok részletes leírása itt olvasható: https://www.facebook.com/events/1181051292011927/

A járműben a két város evangélikus múltját bemutató filmeket lehet megtekinteni. A filmeket Győri András Timótheus készítette.

Sárvár

a magyar reformációi mozgalom központja volt. Melanchthon Fülöp tanácsára Nádasdy Tamás 1534-ben a helységben iskolát alapított, amelyet aztán Melanchthon tanítványa, a humanista Sylvester János vezetett.

Sopron 

városában magyarországi német kisebbség él, amely megőrizte ezen a helyen kétnyelvűségét. Magyarországon Sopronban alapították meg 1565-ben az első evangélikus gyülekezetet.

Interjúk

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek