Bemutatjuk az „Europäischer Stationenweg” – a Reformációi Mozgókiállításhoz kapcsolódó magyarországi evangélikus videóinkat

Sopron – Sárvár – Jövőre ünneplik a protestáns egyházak a reformáció 500 éves jubileumát. Az ehhez kapcsolódó ünnepségek és események már 2016 őszén elkezdődnek. A Németországi Protestáns Egyház (EKD) egyedülálló projektet álmodott meg a jubileumra. Egy kamion járja majd végig Európának a reformáció szempontjából fontos városait 2016 novemberétől 2017 májusáig. Videó: Zákeus Média Centrum, Győri András Timótheus, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

2016 novemberében útjára indul az „Europäischer Stationenweg” – Reformációi Mozgókiállítás. A 28 tonnás kamion Európa 19 országának 68, a reformációhoz kötődő városát látogatja meg és kínál interaktív kiállítást az érdeklődők számára. 

A kezdőpont Genfben lesz 2016. november 3-án, 2017. május 20-án pedig Wittenbergbe gördül be a jármű, ahol egyben a világkiállítás megnyitóján is meg lehet majd tekinteni.

Magyarországon Debrecenbe, a Magyarországi Református Egyház szervezésében, 2017. január 30-án jut el a jármű. Debrecen az 1567-es debreceni zsinat óta a magyar Alföld legnagyobb városa, a kálvinizmus centruma. A város Kálvinista Rómaként való emlegetése a református egyház 15 egyházközségének és számos kulturális és szociális intézményének is köszönhető.

Az eseménybe a Magyarországi Evangélikus Egyház is bekapcsolódik, szervezésünkben Sárvárra 2017. február 3-án, Sopronba február 4-én késő délután érkezik meg a kamion.

A járműben a két város evangélikus múltját bemutató filmeket lehet majd megtekinteni. A filmeket Győri András Timótheus készítette.

Sárvár

a magyar reformációi mozgalom központja volt. Melanchthon Fülöp tanácsára Nádasdy Tamás 1534-ben a helységben iskolát alapított, amelyet aztán Melanchthon tanítványa, a humanista Sylvester János vezetett.

Sopron 

városában magyarországi német kisebbség él, amely megőrizte ezen a helyen kétnyelvűségét. Magyarországon Sopronban alapították meg 1565-ben az első evangélikus gyülekezetet.

Interjúk

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek