Ülésezett egyházunk Reformációi Emlékbizottsága

Budapest – Az egyházunk által létrehozott Reformációi Emlékbizottság tagjai 2017. április 19-én az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában üléseztek. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A Kendeh Kirchknopf Péter által tartott áhítat után fontos tartalmi és pénzügyi kérdésekről születtek döntések.

Megtudtuk, hogy a Luther-végrendelet fordítása angol nyelvre még folyamatban van, de a tervek szerint a magyar és a német nyelvű anyaggal együtt a nyár elejére megjelenhetne az új kiadás. A könyv bemutatóját június 13-ra tervezik.

A Luther-rajzfilmsorozat egyes részei is folyamatosan készülnek, az 1–5. epizódok német és angol szinkronja is megvan már. A Németországi Protestáns Egyházzal történt megegyezés értelmében ők a filmet egy gyerekprojekthez át fogják venni. Finnországban ősszel bemutatják a tévében a sorozatot. A Brazil Evangélikus Egyház dolgozik a portugál verzión és a litvánoknál is megfogalmazódott egy televíziós vetítés terve. A film már számos fesztiválon indult és a tervek szerint a hasonló lehetőségeket igyekeznek a jövőben is kihasználni.

Április 26-án nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban a reformációi nagykiállítás, ennek utolsó simításai folynak. Itt lesz látható majd az a wittenbergi zászló is, amelyet a Luther-végrendelet időszaki kiállításának fejében egyházunk ideiglenes jelleggel megkapott.

Országos kórustalálkozót tartanak május 13–14. között Szarvason, amelyen 12 együttes lép majd fel. Az eseményt Szebik Attila és Kendeh Gusztáv szervezik és a tervek szerint 450 emberrrel számolnak. Két nagy koncert lesz, amelyen közös művek előadására és egyéni bemutatkozásra is lehetőség nyílik. A kórusok már készülnek arra, hogy közösen bemutassák Kecskés Balázs reformációi tematikájú kórusművét.

További programként megtárgyalták még a wittenbergi magyar napok és a szeptember 19–20. között rendezendő levéltári konferencia tudnivalóit is a bizottsági tagok.
Ezután az 500+ mottó jegyében döntöttek a kiírt ifjúsági és gyülekezeti pályázatokról. Az ifjúsági pályázatra hat gyülekezet, illetve iskolai osztály nyújtott be anyagot, ők mindannyian megnyerték a Luther-társasjátékot.

 

A reformáció értékeihez kapcsolódó, közösségformáló, egyházmegújító, fenntarthatóságot célzó, egyedi programok támogatására összesen 40 gyülekezet, illetve iskola pályázott. Ők összesen mintegy 9,7 millió forint támogatásban részesültek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek