Ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága

Budapest – Ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága 2017. május 31-én. A tanácskozás a 107. ének eléneklésével és Reuss András áhítatával kezdődött. Az emeritus professzor az Útmutató napi igéje alapján Oculi vasárnapjának jellegzetes zsoltárát járta körül: mit jelent az Úrra nézés szüntelenül? Imádságot, teljesíthetetlen elvárást, a kegyes életvitelű ember érdemét? A zsoltár folytatásából kiderül a csapdából (legyen az magány, a szív szorongása, bűnök, ellenségek) való szabadulás lehetősége. Szöveg: evangelikus.hu

Az áhítat után a bizottságot vezető Fabiny Tamás püspök nyitotta meg az ülést és ismertette a napirendet. A Magyar Nemzeti Múzeum kiállításáról ezután Zászkaliczky Zsuzsanna és Harmati Béla szóltak. Történelmileg is jelentősnek tekinthető a tárlat kapcsán létrejött evangélikus–református együttműködés, és fontos lenne, hogy november 5-ig minél több evangélikus gyülekezeti tag megtekinthesse a kiállítást.

Az ülésen Fabiny Tamás beszámolt a windhoeki LVSZ-nagygyűlésen szerzett tapasztalatairól. Ugyanígy beszámolt a Szarvason megrendezett országos kórustalálkozóról Bence Gábor is.

Ezután Cselovszkyné dr. Tarr Klára a wittenbergi magyar napok eddigi szervezéseit sorolta fel. Megtudtuk, hogy a Luther-rajzfilm németországi ősbemutatója 2017. augusztus 26-án, szombat délután lenne a Central Kinóban, ahol két epizód vetítésére és beszélgetésre kerülne sor, majd a Luther-némafilm vetítése következne Fassang László élő zongorajátékával. 

Hubert Gabriella a nyilvánosság elé tárta a Wittenbergben bemutatandó molinó koncepcióját, Tíz tárgy, tíz történet címmel. A molinó mellett angol nyelvű füzet, egyéb szóróanyag (könyvjelző, hűtőmágnes) is készülhet.

Krámer György bemutatta a GyüMi 5perc 500 programját, amelyből gyülekezetek rendelhetnek.

Az alkalom a 293-as ének eléneklésével ért véget.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek