Újra ülésezett a Reformációi Emlékbizottság: Októberre újabb Luther-kötet várható

Budapest – A reformáció 500. évfordulóját előkészítő Reformációi Emlékbizottság újra összeült az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában, hogy az aktuális fejleményekről tárgyaljon. A tagoka 2014-es plakát és jelmondat ügyében kiírt pályázat anyagairól is döntöttek. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az ülésen először Luther végrendelet fakszimile kiadásával kapcsolatban tárgyaltak a tagok. A Corvina Kiadó által kiadott korábbi könyv példányai elfogytak, így egyházunk is gondolkodikvalamilyen újabb kiadásban. Egy regensburgi kiadó (Bückle und Boehl) is érdeklődik az anyag iránt, s szakmailag kompetens ám közérthető megfogalmazású kommentárokkal látná el az újra kiadandó könyvet. Felvetődött a Luther Kiadó közreműködése is, így a tárgyalások tovább folytatódnak a német féllel, Cselovszkyné dr. Tarr Klára és Csepregi Zoltán közreműködésével. 

Ezután Bencze Gábor az egyházzenei megkereséseket ismertette, majd a zenei pályázatok kiírásárólesett szó. Lenne több program is: Egyházzenei enciklopédia (2012-2014), Himnológiai lexikon (2013), új komponálású orgonajáték kötet (2015), felkérés vagy pályázat énekkari művek komponálására (2014), reformáció tematikájú musical / rock oratórium (2016), ünnepi hangverseny a Dávid-évben (2014) és 2017-ben, Korálünnep - évente változó színhelyen, változó formában, többféle zenei stílus bevonásával és lenne egy, a reformáció századának evangélikus istentiszteleti formáit bemutató négy alkalmas programsorozat, Magyarországon és Németországban. 

Ezután a 2014-es plakát pályázatára beérkezett anyagokat ismertette Horváth-Bolla Zsuzsanna. A bizottság tagjai sajnos a beérkezett pályaművek közül sem szlogenben, sem pedig képileg nem találtak megfelelőt a plakáthoz. Elfogadták viszont Reuss András javaslatára a Még ma elültetek egy almafát. - szlogent, amelyhez most képanyag keresés indul.

A múzeum tolerancia-kiállításának iskolai népszerűsítésére tett javaslatot dr. Harmati Béla múzeum-igazgató. Az alkalmon a Luther-rajzfilm jelenlegi állásáról, valamint a kormánnyal közös Reformációi Emlékbizottság felállításának ügyéről is tárgyaltak még.

Örvendetes tény, hogy idén októberben a Luther Márton műveibőlkészülő sorozat újabb kötete jelenhet meg. A könyvbemutatóra 2013. október 30-án 17.00 órakor kerülne sor a Deák Téri Evangélikus Gimnázium dísztermében. A kötet bemutatójával egy időben mutatkozna be a tübingeni konferencia a Reformationstudien und Geschichte sorozat újabb kiadványa, valamint Kónya Péter Észak-Magyarországi hitvallások című kötete is.

Az emlékbizottság következő ülésére 2013. szeptember 18-án 10.00-kor kerül sor.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek