Reformáció.500: Zenei pályázatokat írnak ki, októberben újabb Luther-kötet jelenik meg – Ismét ülésezett a Reformációi Emlékbizottság

Budapest – 2013. szeptember 18-án az Északi Egyházkerület Szilágyi Erzsébet fasori székházában ismét összeült a Reformációi Emlékbizottság. Fabiny Tamás igei bevezetője után aktuális kérdésekről esett szó. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Első pontként nem fogadták el a bizottság tagjai a bemutatott képmontázst, a jövő évi plakátra, így az ötletelés tovább folyik a megjelenéssel kapcsolatban. Október végére azonban úgy tervezik, hogy a kész plakát bemutatásra kerülne,hogy a gyülekezetekben már 2014 év elejétől lehessen terjeszteni azt. A tagok határoztak arról is, hogy molinókon az evangélikus iskolákban legyenek kitéve a reformációi ünnepségekhez kapcsolódó plakátok illetve az éveket összefoglaló nagy plakát.

Az iskoláknak kiírt pályázatra két anyag érkezett, amelyekről az a döntés született, hogy a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolában lenne a 7-8. osztályosok számára, míg a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Iskola és Gimnáziumban pedig a 9-12. évfolyamosok számára a verseny.

Október 28-án lesz a Luther-könyvsorozat újabb kötetének könyvbemutatója az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. A Csepregi Zoltán szerkesztésében megjelenő kötetet a tervek szerint Korányi András és még egy felkérendő szakértő vázolná a közönségnek. Emellett még egy könyv és a Luther-rajzfilm harmadik (pilot) epizódja is bemutatásra kerülne. Augusztus 20-án a Révfülöpön konferenciázó norvég evangélikus püspökök elsőként láthatták a Luther-rajzfilm részletet, amely pozitív visszhangra talált. Az LVSZ a projekt támogatását úgy tervezi, hogy a gyűjtésben, az evangélikus egyházközösség tagjainak megszólításában vállalnak szerepet.

Javaslatként megfogalmazódott, hogy a gyülekezetek könyvtárába kiküldendő Luther-kötet példányokat egy-egy gyülekezeti tag adományával támogathatná, aza úgymond „örökbe lehetne fogadni” a köteteket vagy az egyházmegyéktől lehet segítséget kérni finanszírozásukra. 

A védnökök körét bővítenék újabb akadémikussal, akinek felkérése folyamatban van.

A tervek szerint hamarosan feláll a kormánnyal közös reformációi bizottság, amelyben egyházunk is képviseltetné magát.

Szó esett még arról, hogy Wittenbergben az egyetem falán szeretnének elhelyezni egy táblát, az ott tanulmányokat folytatott Dévai Bíró Mátyás emlékére.

Ezután a kiírandó zenei pályázatok előkészítése, megszövegezése folyt.

A tervek között szerepel változatlanul egy emlékérem kibocsátása, esetleg az emlékévben egyerről megemlékező fizetőeszköz vagy bankkártya kerülhetne forgalomba.

A következő ülés 2014. január 15-én lesz.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek