Összefoglaljuk: Hogy állnak a reformáció 500 éves jubileumának megünneplésével kapcsolatos előkészületek?

Időről-időre szeretnénk összefoglalásokat készíteni arról, hogyan is állnak a reformáció 500. évfordulójának előkészületei a Magyarországi Evangélikus Egyházban. 2013 a Reformáció és tolerancia tematikus éve lesz, ezen kívül pedig a Luther Márton művei sorozat kettő kötete is megjelenik majd – adott tájékoztatást szerkesztőségünknek dr. Fabiny Tamás, a Reformációi Emlékbizottság elnöke.

A 2011. októberi könyvbemutatón azt terveztük, hogy a Luther Márton művei sorozatból évente egy kötetet jelentetünk meg. A fordítási és szerkesztési munkálatok ütemezése következtében 2012-ben nem tudtunk új kötetet kiadni, de terveink szerint ebben az évben kettőt is meg tudunk jelentetni. 

Az egyik Luther levelezését, a másik a Római levélhez írott kommentárját tartalmazza majd. Folyamatban az Asztali beszélgetések fordítása is, amely kötet valószínűleg 2014-re készül el. 

Egyéb kiadványokkal is készülünk, így például fordítás alatt vannak Heiko Augustinus Oberman Luther. Mensch zwishen Gott und Teufel és Vajta Vilmos Die Theologie des Gottesdienst bei Luther című könyvei. Újra meg szeretnénk jelentetni Fabiny Tibor Luther Márton végrendelete című könyvét is, amely 1983-ban jelent meg magyar, német és angol nyelven. 

A tematikus évek jegyében 2012-ben a Reformáció és a nők témakörben több népszerű kiadvány jelent meg, televíziós és rádióműsor készült, az Evangélikus Múzeum nagysikerű kiállítást rendezett. Ehhez hasonlóan várjuk, hogy az idei tematikus év (Reformáció és tolerancia) is sokakat megmozgat majd. 

Richly Zsolt rajzfilmrendező irányításával készül a Luther Márton életéről szóló rajzfilmsorozat előzetese, amellyel itthoni és nemzetközi körben is pályázni szeretnénk a 13 részes produkcióra. 

Az Evangélikus Múzeum a „Reformáció és a nők” év programja keretében 2012. október 16-án „Áldott vagy te az asszonyok között” – Mária és az evangélikusok Magyarországon címmel rendezett tudományos konferenciát. 

2012. december 8-án a Magyarországi Luther Szövetséggel közös szervezésben került sor a Hogyan tekintenek Luther és a reformáció 500 éves örökségére a testvéregyházak? című kerekasztal-beszélgetésre a római katolikus, református, ortodox, baptista és az evangélikus egyházak prominens képviselőinek részvételével. 

A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium vetélkedőt szervezett előbb A reformáció a 16. században Magyarországon, majd pedig Luther és Kálvin nyomán, reformáció a 16. században témakörökben. Utóbbit a Reformációi Emlékbizottság anyagilag is támogatta.

Tematikus éveinkben folytatjuk a kapcsolódó iskolai tanulmányi versenyek szervezését. Az emlékbizottság – a korábbi évek gyakorlatát folytatva –pályázatot fog kiírni középiskolások számára az idei tematikus év jegyében.

Minden tematikus évben, így tavaly is megrendezésre került egyházunk kiemelkedő egyházzenei alkalma a Korálünnep. 

Beadtuk pályázatunkat az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett vallási turizmus fejlesztése ügyében. 2012. november 7-én a református Kálvin Bizottsággal közösen rendeztük meg az Evangélikus Hittudományi Egyetemen a Huszár Gálról szóló tudományos konferenciát. 

Idén márciusban ugyancsak a reformátusokkal és a metodistákkal közösen készülünk az egyházaink közötti szószék- és oltárközösséget lehetővé tévő Leuenbergi Konkordia aláírásnak negyven éves évfordulójának megünneplésére.  

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek