Megkezdődött a 2017-es emlékév programjainak tervezése

Budapest – 2015. június 10-én ülésezett egyházunk Reformációi Emlékbizottsága, az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában. Az alkalmon a Luther végrendelet kölcsönzéséről, a Luther-film előkészületeiről és a 2017-re tervezett nagyobb országos eseményekről is szó esett. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az alkalmon részt vett Hafenscher Károly a kormány Reformáció Emlékbizottságának vezetője is, aki elmondta, hogy a szász kultuszminiszterrel Magdeburgban folytatott tárgyalásai alatt felmerült a Luther végrendelet 2017-es évben való kikölcsönzése a német Luther emlékhelyeken rendezett kiállítás számára, amelyen Luther 95 legfontosabb tárgyát szeretnék a kiállítók bemutatni. Az Országos Presbitérium tagjai egy kivételével támogatják ezt az ötletet. Hasonlóképpen a Reformációi Emlékbizottság tagjai is a téma körüljárását javasolták. Ennek értelmében a kölcsönzésről egyházunk vezetősége tárgyalásokat fog folytatni június végén illetve július elején Németországban. Cserében felmerült az, hogy az egykori wittenbergi magyar diákok zászlaját megkapná egyházunk kiállításra, valamint mi magunk is 2017-ben kiállítást szervezhetünk Wittenbergben, a Melanchthon-ház pedig magyar kulturális programoknak adhatna helyet, koncertekkel, fogadással, konferenciával.

A kormány által életre hívott Reformáció Emlékbizottsága terveiről Hafenscher Károly elmondta, hogy számos projekttel, kutatással, kiállítással, könyvnyomtatással és beruházással is készülnek az évfordulóra. A tervek szerint megújulna a budavári evangélikus templom orgonája, a debreceni Csonkatemplom orgonája, restaurálnák a sárvári evangélikus templom belsejét (freskók, karzat, kövezet, padozat) és kiírnának egy fotópályázatot is. Tervben van egy három kötetes enciklopédia kiadása, amely a reformáció kincseit (evangélikus, református, egyéb protestáns kisegyházi) mutatná be. Iskolákat érintő műveltségi vetélkedőt, iskolatörténeti kiállításokat valamint határon túli (Kolozsvár, Nagyvárad) projekteket is támogatnának. A reformacio2017.hu oldalon részletesen lehet mindezekről tájékozódni. Okostelefonra is terveznek alkalmazást, amellyel egy-egy reformációi emlékhely életéről, történetéről lehetne tájékozódni.

Kendeh Péter a Luther Kiadó igazgatója ezek után arról számolt be, hogy a Luther végrendeletről szóló könyv kiadására felkészültek. A Martin-Luther-Bund ehhez anyagi és elvi támogatását is megadta, a kérdés már csak a példányszám. A könyv 2016-ban meg is jelenhet.

A Lutheránus Világszövetség arra kérte tagegyházait, hogy ne szervezzenek 2017-ben országos ünnepeket a reformáció ünnepére, azt a napot hagyják meg a gyülekezetek számára – mondta Fabiny Tamás püspök. Ezért jó lenne, ha egyházunk a csúcseseményeket a reformáció ünnepe előtt tervezett hosszú hétvégére összpontosítaná. Kórusünnep mindenképpen lesz, ennek a megvalósításának kidolgozása a következő ülésekre vár. Mindhárom kerület szeretne egy-egy központi eseményt rendezni ezzel kapcsolatban, a tervezett városok: Nyíregyháza, Békéscsaba és Győr lennének. Az ünnepségek tavasszal, nyáron és ősszel lennének, elosztva.

Októberben megjelenik a Luther-sorozat következő kötete, amely a reformátor fontos igehirdetéseit tartalmazza majd. Emellett elkészült az Egyezségi Irat fordítása is, az is a közeljövőben jelenik majd meg.

A bizottság tagjai az ülésen megvitatták a Luther-film első részét, részletesen tárgyaltak a forgatókönyvről és a film reklámozásának lehetőségéről is.

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek