Kiértékelték a 2017-es reformációi emlékév eseményeit a reformációi emlékbizottság tagjai

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága 2017. december 12-én tartott idei utolsó ülésén a bizottság tagjai áttekintették az elmúlt hét év és különösen is a 2017-es emlékév tapasztalatait. Folyamatban lévő munkákról, előkészületben lévő további projektekről is döntöttek az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Gáncs Péter püspök áhítatában felhívta a figyelmet arra, mennyire jó a felegyenesedett testtartás, mert az nem csak a gerincünknek tesz jót, de ezáltal felkiáltójellé is válhatunk, melynek mélyebb tartalma lehet. Amikor ülünk, a hátunk begörnyed, kérdőjelek vagyunk, ha valaki közeledik felénk, felemeljük a fejünket, felállunk, úgy üdvözöljük. Kain volt az első ember, aki lehorgasztott fejjel állt Isten előtt, mi felemelt fejjel állhatunk Jézusra tekintve, de nem magabiztosan, önmagunkban bízva, büszkén és konokul, hanem Krisztusban és Istenben biztos emberként. Gáncs Péter elmondta, hogy bár szkeptikus volt az emlékévvel kapcsolatban, számára mégis számtalan csúcspontja volt az évnek, és nem csak a nagy központi eseményekre gondolt, hanem sok apró, hétköznepi, gyülekezeti élményére is. Hangsúlyozta, hogy az Úristenre hálásan tekintve élhette meg a reformáció 500. évfordulóját.

Az áhítat után a reformációi emlékbizottság vezetője, Fabiny Tamás emelte ki a 2010-ben kezdődött munka tanulságait. Méltatta az ökumenikus programokat éa a rengeteg konferencia, a püspöki-zsinati nyilatkozatok, koncertek, megjelent kiadványok és médiamegjelenések jelentőségét. Úgy értékelte, hogy a reformáció üzenete minden bizonnyal eljutott a magyar emberekhez.

Ezután Hafenscher Károly miniszteri biztos az állami Reformáció Emlékbizottság részéről elmondta, hogy számára is ajándék volt ez az év, és hálás az Úristennek azért, hogy ezt megélhette. „Kiváltság volt, hogy megélhettük ezt az évfordulót, de a folyamatban lévő projektek miatt a leltárkészítés még hátra van” – szögezte le.

A bizottság tagjai megosztották személyes tapasztalataikat, különös tekintettel az egyes személyek által irányított részterületekre. A morzsaszedegetés során méltatták a helyi szintek kezdeményezéseit, és megállapították, hogy a gyülekezetek éltek a reformációi jubileum adta lehetőségekkel, ötleteiket meg tudták valósítani. Áttekintették a bizottság pénzügyi helyzetét és a pályázati elszámolásokat is.

Szó esett a bizottság 2019-ig tartó terveiről, többek között a Luther Válogatott Művei (LVM) sorozat folytatásáról, a Luther-rajzfilm második ütemének elkészültéről, a digitalizálás további menetéről, az Evangélikus Budapest című könyv előkészületeiről.

KÉPEK.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek