Ismét ülésezett az egyházunk által létrehozott Reformációi Emlékbizottság

Budapest – Az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Székháza adott otthont 2016. szeptember 21-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága ülésének. Az alkalmon számos új tervezett projektet mutattak be. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Nyitó áhítatában a bizottságot vezető Fabiny Tamás püspök az napi ige, 2Kor 1,3–4 alapján („Áldott az Isten..., aki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat minden nyomorúságban azzal a vigasztalással, amellyel Isten vigasztal minket.)” a vigasztalás fontosságára helyezte a hangsúlyt. A schmalkaldeni cikkekben szerepel az, hogy a beszélgetés és a vigasztalás az egyház lényege. Püspöki szolgálata elején rezonáltak az emberek a beszélgető egyházra, de most már át kell helyezni a hangsúlyt arra, hogy az emberek mellé álljunk és vigasztaljuk őket.

Ezután az elnök felolvasta a kormány által működtetett emlékbizottság vezetőjének, Hafenscher Károlynak az üdvözlőlevelét, aki nem tudott jelen lenni a megbeszélésen. Ő ebben a levélben ismertette az állami bizottság jelenlegi munkáit és terveit.

A Nemzeti Múzeum IgeIdők című nagykiállításának előkészítéséről Zászkaliczky Zsuzsanna számolt be. Elmondta, hogy a 2017-re tervezett kiállításhoz számítanak a gyülekezetek részvételére.

Fabiny Tamástól a továbbiakban megtudtuk, hogy a Premier Kultcafeban levetítik a Luther-rajzfilmet az Ars Sacra fesztivál keretében. Az eredményhirdetésre szombaton kerül sor. Az első öt rész teljesen elkészült. Terveznek egy nyilvános bemutatót is 2016. október 27-én, 17 órakor a Bem moziban. A megbízott munkacsoport által összeállított digitális tananyagot is ismertetnék akkor és DVD-n forgalmaznák a filmet a Luther Kiadónál. A nemzetközi érdeklődés is nagy a film iránt, a német és angol verziót mi fogjuk legyártatni.

A Szembenállástól a közösségig címmel a Tudomány Napjához közeli időpontban, 2016. október 12-én, 9.30-kor konferenciát szerveznek az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. A már megjelent kötetet addig pár száz példányban újranyomtatnák. A konferencia előtti napon Kránitz Mihály és Szentpétery Péter együttműködésében katolikus és evangélikus hallgatók találkozására is sor kerül majd.

Mint ismeretes, 2016. október 31-én Ferenc pápa és az Lutheránus Világszövetség (LVSZ) vezetői találkoznak Lundban. Az ünnepi istentiszteleti liturgiában Munib Younan elnök és Martin Junge főtitkár vesz részt evangélikus részről. Az előkészítést Kurt Koch bíboros és Kaisamari Hintikka koordinálja. A svéd televízió élőben közvetíti, a Duna Televízió egy hét késéssel, november 6-án venné át a filmet. Malmöben a sportcsarnokban lenne ezután még egy másik esemény is, ahol a diakónia és menekültkérdés állna a középpontban, mint az egyházak gyakorlati szolgálata.

Ezután Bence Gábor ismertette a tervezett zenei projekteket. Mivel a korábban megjelent ökumenikus énekeskötet már bő harminc esztendős, ezért jó lenne egy újabb könyv megjelentetése. Száz körüli énekanyagot kellene kiállítani ehhez, a munka már folyik. Ezen kívül Bence Gábor beszámolt arról is, hogy Soós András a reformáció korának korálanyagára épülő kórusanyag összegyűjtésére kapott megbízást. Ecsedi Zsuzsa közreműködésével elkészült egy kötet, amely a Magyar Egyházzenei Társaságon keresztül vásárolható meg.

A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület már megtartotta a tervezett kórustalálkozóját, de ősszel, október 22-én Aszódon az északi, október 29-én Békéscsabán pedig a déli kerület tart találkozót.

Bemutatatták Tarr Klára külügyi osztályvezető anyagát a Németországi Protestáns Egyház (EKD) reformációi városokon átívelő roadshow-járól. Debrecenben a református testvérek szervezik ezt, Sopronban és Sárváron pedig evangélikusok a vendéglátók. Az evangélikus szervezésű programok 2017 februárjában lesznek.

Nemsokára megnyitja kapuit újra az Evangélikus Országos Múzeum a Deák téren. A tervezett megnyitó november 11-én, 14 órakor lesz. Az alkalom egyben a reformációi emlékév országos megnyitója is lenne azon túl, hogy a kulturális lelkiségi központ felavatására is sor kerülne.

Megtudtuk, hogy a Bence Domonkos nevével fémjelzett Luther-kártyajáték külföldi fogadtatása igen örvendetes. Sok ilyen kezdeményezés kellene még a bizottság szerint.

A bizottság elé került egy reformációi futás ötlete is. Jeszenszky Péter Budapestről Wittenbergbe futna az emlékévben, egy négyfős stáb segítségével. A bizottság támogatta az ötletet.

Evangélikus arcképcsarnok a közösségi médiában címmel Galambos Ádám és Magyari Márton digitális formában szeretné a nagyközönség elé tárni evangélikus gyülekezetek és gyülekezeti tagok életét. Az ő munkájukat is támogatja a bizottság.

Tematikus reformációi kiállítást is terveznek a Bélyegmúzeumban, ahová reformációi tárgykörű bélyegeket várnak.

A bizottság következő ülése 2017. november 30-án 10 órakor lesz.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek