Gyülekezeti és ifjúsági munkát támogató pályázatokat értékeltek a Reformációi Emlékbizottság ülésén

Budapest – Szemerei János püspök áhítatával kezdődött a Reformációi Emlékbizottság ülése 2016. november 30-án. A többórás ülésen döntöttek a meghirdetett gyülekezeti és ifjúsági pályázatokról is. Örömteli tény, hogy a tervezett, kiosztani kívánt keretet a bizottság jelentős összeggel megemelte, így összesen mintegy 10 millió forinttal támogatták a gyülekezetek igényeit. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Szemerei János püspök áhítatában a napi ige kapcsán (Nem bocsátlak el, míg meg nem áldasz engem) elmondta, hogy Jákób személye nem szimpatikus számára, mert emberi stílusával, értékrendjével nem tud azonosulni. Jákób ugyanis olyan személyiség, aki céljai érdekében mindenre hajlandó, még csaláshoz is képes folyamodni. A mai igében a történet szerint épp hazafelé közeledik, de feszült és fél attól, ami otthon várja. Az idő nem oldotta meg, nem rendezte a viszonyokat. Ajándékai anyagi megvesztegetések, de szemmel láthatóan nem oldják meg a gondokat. Ezért aztán követelve kéri újra az áldást Valakitől. Ez példa számunka is: Isten gazdag áldásának felfedezése fontos számunkra is, különösen a reformációi 500. évfordulóhoz közeledve. A középkori reformáció az áldások felfedezéséről szólt, az Istentől jött ajándékokkal való élésről. Programok, tervek, emlékezések jönnek, amelyek hordozói lehetnek Isten áldásának, mert ami Istentől jön, az igazán fontos - zárta gondolatait a püspök.

Az áhítat után Hafenscher Károly miniszteri biztos levelét olvasták fel, aki beszámolt a tervezett állami ünnepségekről. Január hatodikán a MÜPÁ-ba tervezik a jelképes jellegű, reprezentatív nyitó alkalmat. Aztán írt a Magyar Postával folytatott tárgyalásaikról a bélyegkiadásról, a Magyar Nemzeti Bankkal folytatott ebszélgetéseikről a 10 és 20 ezer forintos emlékérme kiadását illetően, és kitért egy futóverseny szervezésére is.

Ezután a bizottság tagjai pályázatokról döntöttek, a beérkezett formailag és szakmailag megfelelő kéréseket a rendelkezésre álló, immáron 10 millió forintra megemelt anyagi keretből fogják fedezni.

A meghirdetett 30 darab Luther-társasjátékra 15 pályázat érkezett. A pályázók közül kettő iskolai volt, a gyülekezeti pályázók közül pedig több az egyházközségek összefogásával érkezett. 

A gyülekezeti és iskolai programokra kiírt pályázatra összesen 65-öt adtak be, 12 755 084 Ft igény keletkezett. A pályázók közül 12 iskolai volt, a témák sora pedig igen tág. Külföldi útra nyolc pályázó adott be igényt, a belföldi programok keretében kirándulás, saját és ökumenikus szervezésű helyi program, illetve projekthét és az egész évet átívelő programsorozat egyaránt szerepelt. A későbbiekben a nyertes pályázatok után megvalósuló programokat, alkalmakat szeretnénk az evangélikus sajtóban is bemutatni, így népszerűsítve értékeinket, a reformációhoz köthető alkalmakat.

25 éves a Magyarországi Luther Szövetség, amely jövőre jubileumi előadássorozatot szeretne szervezni a Reformációi Emlékbizottsággal a megújult Evangélikus Országos Múzeum termében, minden hónap utolsó csütörtökén, délután 6 és 8 óra között. Hogy milyen témák lesznek és hogy kik lesznek a konkrét előadók, még szervezés alatt áll.

Ezután Marton Jenő, a Hibernia Kiadó útikönyv ötletét mutatta be. A készülő Szászország útikönyvben helyet kapna egy Luther-fejezet, emellett egy nagyméretű térkép az érintett városok térképével. 

Fábri György egyházkerületi felügyelő beadott javaslata is a bizottság elé került, aki a nagy központi megemlékezések mellett a gyülekezetekben való megemlékezéseket szorgalmazta, az evangélikusság tudatos vállalását hangsúlyozta.

A továbbiakban még utazási irodák által meghirdetett reformációi programokról, futóverseny szervezéséről, zenei program támogatásáról esett szó. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek