„Jézus örömmel fogadlak” – Először került megrendezésre a Lutherfeszt

Balatonszárszó – Sörkóstolóval egybekötött irodalmi esttel vette kezdetét a Lutherfeszt Balatonszárszón, 2014. október 23-án. A vasárnapig tartó ünnepség csúcspontja szombaton volt, amikor sor került a Luther-kötetek legújabb részének, az Asztali beszélgetéseknek a bemutatójára is. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus

A magyarhertelendi Kapucinus sörfőzde söreivel ismerkedhettek meg az első napon a fesztivál résztvevői, akik a sörök kóstolása között Kaprielian Alexa színművész felolvasásait hallgathatták meg.

Október 24-én reggel Kovács Áron az alkalom lelki atyja és egyik szervezője a kánai mennyegző története alapján hirdette az igét. Hangsúlyozta, azt, hogy Jézus a kánai mennyegzőkor elronthatta volna az emberek kedvét és mondhatta volna, ha kifogyott a bor vessenek magukra az ünneplők, de ő nem ezt tette, hanem az odakészített rituális tisztálkodásra használt vizet borrá változtatta, megelőzte a házigazdák szégyenét, sőt a korábban felszolgáltnál sokkal jobb bort adott az embereknek. Így döbbenhetett rá mindenki Jézus nagyságára. Fontos jel ez ma is a kereszténység számára, arra, hogy együtt legyünk az emberekkel. Az alkalmon felcsendültek a Jézus öröm van nálad és a Jézus örömmel fogadlak kezdetű evangélikus énekek is.

Délelőtt sörfőzésre került sor, Németh Antallal a Hedon sörfőzde mesterével, aki már több hazai és külföldi sörversenyen előkelő helyezést ért el söreivel. Alternatív programként a gyerekeknek arcfestés és kreatív foglalkozás volt.

Délután Némethné Tóth Szilvia tartott élmény beszámolót az El Camino zarándokútról. A lelkigondozó korábban a pécsi gyermekonkológián dolgozott, és a karjai között elhunyt gyerekek miatt érezte azt, hogy neki végig kell mennie az Úton.

Utána Kőszeghy Miklós professzor avatta be az érdeklődőket abba, vajon mit ettek és ittak a biblia korának emberei Egyiptomban, Izraelben és Palesztinában. 

 

A fesztiválnapon, szombaton Végh Szabolcs intézményvezető és a szervezésben neki segítő Kovács Áron lelkész köszöntötték az érdeklődőket. Az ünneplés a Semper Reformari című zenés darabbal indult. A szolnoki evangélikus gyülekezet tagjai Luther Márton életének történetét mutatták be, Győri Péter Benjámin lelkész vezetésével.

Délelőtt az Asztali beszélgetések könyv bemutatója következett. Kendeh K. Péter a Luther Kiadó vezetőjének felkonferálása után Margócsy István irodalomtörténész, kritikus, az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének habilitált egyetemi docense, a XVIII–XIX. Századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszék vezetője mutatta be a kötetet. 

Megosztotta a hallgatósággal gondolatait Korányi András az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektorhelyettese is. 

Kaprielian Alexa színművész részleteket olvasott fel a könyvből.

„Korál-félsziget” együttes tagjai pedig modern feldolgozású korálokkal színesítették a bemutatót.

A résztvevők megtekintették a Richly Zsolt és Lackfi János nevével fémjelzett Luther Márton életéről szóló rajzfilm első, Miből lesz a cserebogár című epizódját. Fabiny Tamás püspök Richly Zsolttal az alkotás folyamatáról beszélgetett a filmvetítés előtt.

Az ízletes, sült malac és csirke elfogyasztása után a délután is rendkívül gazdag programokat kínált:Nagy János és Ábel a reformáció énekeinek dzsesszfeldolgozásait adták elő, utánuk a Bohém Ragtime Band, majd pedig a Pribojszki Mátyás Band állt a színpadra.

„Haza sem megyek addig, míg az új sör el nem készül!” hangzott a fesztivál mottója, amelyről valamint Luther Mártonról és a sörfogyasztás kultúrájáról Orosz Gábor Viktor adott elő.

Utána Bart Dániel a pannonhalmi apátsági sörfőzde tanácsadójának összefoglalója következett Az egyház és a sör címmel.

Az este folyamán kötetlen beszélgetések alakultak ki. Az igen kitartók a napot egy megrepedt söröshordó utolsó cseppjeinek kimerésével, majd pedig Miklósné Székács Juditolvasószerkesztő vezetésével az Asztali beszélgetések 18+ -os idézeteinek elemzésével töltötték. Megállapításra került az is, hogy amiről 500 évvel ezelőtt még pironkodva beszélgettek, az manapság már egyáltalán nem is olyan veszélyes téma.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek