Elkezdődött a Luther Mártonról készülő rajzfilmsorozat próbaepizódjának hangfelvétele

Budapest – Mint ahogyan arról már többször is hírt adtunk, a reformáció elindítójáról, Luther Mártonról készít rajzfilmsorozatot a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) az 1517-ben kezdődött vallási megújulási mozgalom 500 éves évfordulójára. A filmhez azonban támogatókra van szükség. A pilotfilm hangfelvétele tegnap kezdődött el. Fotó: Török Noémi, szöveg: Kőháti Dóra

2012. szeptember 18-án megkezdődtek a Luther-rajzfilm pilot-epizódjának (a bemutató filmnek) a készítési munkálatai, amelyet az alkotók számos helyen bemutatva, promotálva kívánnak a lehetséges szponzorok, illetve a nyilvánosság elé tárni. A 12 perces epizód a sorban a harmadik rész, Isten tenyerén címmel, és a már felnőtt, tudós Luther és Staupitz áll a középpontjában.

A szinkronmunkálatokra Budapesten, a Saint Audio Stúdióban került sor, Richly Zsolt – aki megálmodta és megrajzolta a rajzfilmet – vezetésével. A munkálatok megkezdése előtt dr. Fabiny Tamás rövid áhítattal, igei bevezetéssel, az animáció szó bibliai előfordulásait sorolva adott igei útravalót az alkotóknak, megáldotta munkájukat, és az egyház részéről biztosította őket a további támogatásról, és sikeres, eredményes munkát kívánt minden résztvevő alkotónak.

A dialógusokat Tomasevics Zorka magyar szinkronrendező, egyetemi tanár, több mint 2000 film gyártásvezetője, aszisztense, rendezője, szövegírója rendezi. Utasításait a vezérlőben hallgatva betekintést nyerhettünk, hogy milyen komoly, precíz, aprólékos munka egy ilyen
hangfelvétel, minden szónak, hangsúlynak, levegővételnek, leállásnak a helyén kell lennie. Ottjártunkkor éppen Kisfalusi Lehel színművész és Bodrogi Attila színész (mindketten szinkronszínészek is) alakításait rögzítette a stáb.

A pilot-epizód elkészítésére egy teljes év áll rendelkezésre, így reményeink szerint jövő szeptemberben már láthatjuk is a kész alkotást.

A 13 részes rajzfilmnek, amely a Magyarországi Evangélikus Egyház tulajdonában lenne, Richly Zsolt Balázs Béla-díjas érdemes művész lesz a rendezője. Nevéhez fűződik egyebek mellett a Kockásfülű nyúl, a Kíváncsi Fáncsi és a Fabulák című gyermekfilm-sorozat, illetve a Háry János és a Lapok egy egér naplójából című rajzjátékfilmek is. A rajzfilmsorozat forgatókönyvírója Lackfi János József Attila-díjas költő. 

További képek a hangfelvételről itt láthatóak:

http://eszak.lutheran.hu/mediatar/kepgaleria/2012/2012.09.18-luther-animacio-hangfelvetel-1

Hangfelvétel dr. Fabiny Tamás áhítatáról:

http://archiv.evangelikus.hu/aktualis/elkezdodoett-a-luther-martonrol-keszulo-rajzfilmsorozat-probaepizodjanak-hangfelvetele/

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek