Animált reformáció a PROFESZ-ben

Budapest – A Luther című animációs filmsorozat alkotója, Richly Zsolt és Fabiny Tamás evangélikus püspök látogatott el a Protestáns Felsőoktatási Szakkollégium 2017. október 11-i közéleti estjére. Szöveg: Kondor Boglárka

Az idei 2017-es esztendő kivételes dátum az európai kultúrában, hiszen ötszáz évvel ezelőtt, egészen pontosan 1517. október 31-én tűzte ki a wittembergi vártemplom kapujára 95 tételét Luther Márton. A teológus valószínűleg ekkor még nem sejtette, hogy a megtérést, a bűnbánatot és az evangélium jelentőségét középpontba állító dokumentuma hatalmas vitákhoz vezet, majd végigsöpör egész Európán, maga után vonva az egyházak megújulását, később pedig a katolikus ellenreformációt.

A jelentős esemény méltó megünnepléséből Magyarország sem marad ki. Országunkban és Európa-szerte számos egyházi programsorozattal emlékeznek meg nemcsak Luther Márton, de a többi reformátor, többek között Kálvin János, Husz János, John Wyclif vagy John Knox életéről és munkásságáról.

A Magyarországi Evangélikus Egyház különösen nagy ajándékkal készül az évfordulóra, ugyanis a megbízásukból készített, Luther Márton életét és munkásságát feldolgozó rajzfilmsorozat október 8-án debütált a Duna Televízió csatornáján, a 95 tétel kitűzéséről szóló epizód pedig október 31-én kerül majd adásba.

 

 

A készítők egész évben járják az országot, hogy a különböző állomásokon (gimnáziumokban, kollégiumokban, kisebb egyházközségekben) meséljenek a film kulisszatitkairól.

Október 11-én este a Protestáns Felsőoktatási Szakkollégium diákjainak beszélt az alkotás háttérmunkálatairól és érdekességeiről a film rendezője, Richly Zsolt, Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész, a generációk kedvencének számító Kockásfülű nyúl című rajzfilm megalkotója, aki olyan ismert személyekkel dolgozott együtt, mint Lackfi János és Gryllus Dániel. A vendégeket az egyetemista közönséggel együtt fogadta Lackner Pál, a szakkollégium evangélikus spirituálisa, valamint Csapó Tamás tanulmányi igazgató.

 

 

Az eseményen számos szakkollégista vett részt és hallgatta érdeklődéssel a rajzfilm bemutatását. A csaknem másfél órás előadás alatt a fiataloknak lehetőségük nyílt két epizód megtekintésére is, motivációt kapva ezzel a teljes alkotás megtekintéséhez. Az animációs film előkészületeinek és technikai kivitelezésének bemutatását követően természetesen kérdésekből sem volt hiány.

A rendező és a püspök elmondta: a sorozat, melynek készítését komoly kutatómunka és anyaggyűjtés előzte meg, elsősorban a 12 éven felüli korosztályt célozza meg. Az alkotás, melyben a fametszet és a képregény készítésének technikáját ötvözték, erős hidat képez a középkor egyik legnagyobb vallási eseménye és a mai modern világ között. A rendező hozzátette: a figurák megrajzolása, színezése hosszú, több embert igénylő folyamat volt.

A tíz epizódból álló rajzfilm, mely Luther Márton gyermekkorától kezdve egészen a reformáció megszilárdulásáig dolgozza fel a teológus munkásságát, egyenként 13 perces részekből tevődik össze. A történet forgatókönyvét Lackfi János írta.

A rajzfilm főcímzenéjét az evangélikus egyház himnusza, az Erős vár a mi Istenünk című zsoltár átdolgozásából Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapítója szerezte.

 

 

Richly Zsolt és Fabiny Tamás hangsúlyozta: a film nemcsak hagyományőrző, hanem oktató jellegű is, ezért is volt fontos az epizódok hossza, mely nem lépi túl a 13 percet. Ez teszi lehetővé, hogy a film az interdiszciplinaritást szolgálva nemcsak hittan, etika, történelem, magyar nyelv és irodalom, hanem akár latinórákon is felhasználható oktatási segédanyagként, hiszen tökéletesen beilleszthető a 45 perces tanórákba. Minden egyes epizódhoz jár digitális tananyag, mely segíti a pedagógusok és a lelkészek munkáját.

A rajzfilmsorozathoz német és angol nyelvű szinkron is készült. A Magyarországi Evangélikus Egyház tervei között szerepel egyéb nyelvváltozatok (pl. finn, portugál) elkészítése is, melyre a külföldi egyházakkal és médiapartnerekkel történő együttműködés ad lehetőséget.

 

 

A tíz epizódból álló rajzfilmsorozat teljes költségvetése több mint 250 millió forintba került. A nagyszabású projektet egyebek mellett a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága, a Lutheránus Világszövetség Német Nemzeti Bizottsága, a Nemzeti Kulturális Alap, Magyarország Kormánya, valamint az MTVA/Médiatanács támogatta.

Fabiny Tamás és Richly Zsolt a szakkollégium közéleti estjén elmondta: az első öt epizód már DVD-n is kapható egy kísérőfüzettel együtt, melyben az érdeklődők Luther Márton rövid életrajza és a püspöki ajánlás mellett a rendező és a forgatókönyvíró gondolatait is megtalálják. A DVD a Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadójánál és más egyházi könyvesboltokban is megvásárolható.

A rajzfilm epizódjait nemcsak a közmédia, hanem már a fővárosi mozik is műsorukra tűzték. Az animációs filmhez kapcsolódóan a Kultúrkúriában és a Várnegyed Galériában is megtekinthető Richly Zsolt kiállítása Luther Márton élete álló- és mozgóképeken címmel, ahova szeretettel várják az érdeklődőket.

KÉPEK.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek