A rajzfilmrendező Luther nyomába eredt – Beszámoló Richly Zsolt tavaszi tanulmányútjáról

Ki tudná megmondani, hogy készül egy rajzfilm? Óriási élmény volt bepillantani a kulisszák mögé, meglesni a művészt az előkészület munkálatai közben. Richly Zsolt rajzfilmrendező Lackfi János forgatókönyvét viszi színre és a film Luther Márton reformátor életét mutatná be. 13 tizenkét perces epizód szerepel a tervekben. A rövid részek a gyülekezeti vagy iskolai feldolgozhatóságot is támogatják. Szöveg: Románné Bolba Márta, fotó: Román Péter

A rendező kilenc napos tanulmányútján bejárta a Luther-városokat, hogy a rajzfilmsorozat ne csak színes és eseménydús, hanem korhű is lehessen. Eisenach-Wartburg, Erfurt, Wittenberg, Eisleben és Mansfeld városkái megmutatták magukat a művésznek.

Román Péter fotográfus több ezer fényképpel dokumentálta a megannyi látnivalót: utcaképet, bútort, szobabelsőt, kolostort és egyetemet. Románné Bolba Márta pedig tolmácsolta a grafikusnak a múzeumokban őrzött megannyi információt. Utunkat dr. Friedhelm Borggefe, nyugalmazott egyházfőtanácsos szponzorálta, és Makoviczky Gyula szervezte – hálás köszönet érte. 

Bepillantást nyertünk Luther szüleinek mindennapjaiba. Megnéztük szülőfalujában, Eislebenben a híres keresztelőkutat és a wittenbergi templom apró szószékét is. A wartburgi várban megfigyelhettük, hogy milyen volt a kilátás dolgozószobájának ablakából, ahol tekintete kissé megpihenhetett Újszövetség-fordításának lázas munkája közben. Láthattuk Lucas Cranach műhelyét, Bóra Katalin lánykori munkahelyét, a patikát, Philipp Melanchthon házát is. A Fekete kolostorban láthattuk az asztali beszélgetések színhelyéül szolgáló szobácskát is. 

Izgalommal várjuk az első epizód (egy úgynevezett pilotfilm – a szerk.) elkészültét, amely lehetővé tenné további szponzorok felkeresését. A 2017-es reformáció jubileum előkészítésével megbízott wittenbergi ügyvezető igazgató, Michael Wegner lelkész örömmel üdvözölte a rajzfilm ötletét, és a magyar evangélikusság szellemi hozzájárulásaként aposztrofálta ezt a nagyszerű tervet.

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek