Toronyélmény – VIDEÓ! FOTÓK!

Budapest – Az Ars Sacra rendezvénysorozat részeként különleges installációt lehetett megtekinteni 2017. szeptember 23-án a budapest-fasori evangélikus templom tornyában. Mi is ott jártunk. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus

A zeneszerzőkből, zenészekből és képzőművészekből álló Hermina csoport különleges audiovizuális alkotásokkal, élőzenével, fény-tér-installációkkal várta a látogatókat a fasori evangélikus templom tornyában, ahol 12 fős csoportokban lehetett körülnézni. 

A kiállítás a reformáció ötszázadik évfordulójához és az Ars Sacra 2017-es mottójához („Ne féljetek!”) egyaránt kapcsolódott. A cím Luther Márton úgynevezett toronyélményére utal, amikor a wittenbergi kolostor toronyszobájában a Bibliát olvasva világossá vált előtte, hogy Isten kegyelmes hozzánk, függetlenül attól, mi milyenek vagyunk; valójában ez a felismerés indította el a reformációt. 

„Luther élménye felszabadító volt akkor és ma is. Ezen kívül pedig hívők és nem hívők számára egyaránt fontos üzenet, hogy Luther mert saját maga értelmezni egy szöveget, elvonatkoztatni korának beszűkült, intoleráns és bűntudatkeltő gondolkodásmódjától és kimondani, amit megértett. Alapvető üzenete a toronyélménynek: merjünk gondolkodni, és nem kell feltétlenül elfogadni azt, amit mások ránk akarnak erőltetni. Ma is fontos felhívni a figyelmet a művészet, gondolkodás, értelmezés szabadságára, ezáltal a reformáció üzenetéből is megérthetünk valamit. A transzcendenssel való találkozás pedig nem feltétlenül félelmetes, hanem felszabadító is lehet. Merjünk szembenézni a félelmeinkkel, ne tartson vissza senkit a templomtorony látogatásától a tériszony, a kortárs művészetektől vagy a szakrális témáktól való idegenkedés!” – írták az alkotók – Ádám Zsófia, antalaci, Balogh Máté, Bolcsó Bálint, Csábi Ádám, Lakatos Áron, Muntag Lőrinc, Nádas Eszter, Nagy Zsófia, Peternák Anna, Piros Boróka, Rubik Ernő Zoltán, Tornyainé Dóry Zsuzsa, Tornyai Péter, Váczi Dániel – felhívásukban.

És valóban, egyedülálló élmény, spirituális, lelki és kézzelfoghatóan tapasztalati utazás volt a toronyélmény. Sajnáljuk, hogy csak ezen az egyetlen napon lehetett mód rá, hiszen a torony máskor nem látogatható. De Aradi György fasori lelkész biztatott bennünket, ha sikerül megoldani, hogy legalább nyolc ember szakszerű vezetésével végig lehessen sétálni a toronyban, elképzelhető, hogy máskor is sor kerülhet rá. Addig is videónkban mutatjuk be, milyen is volt ott lenni.

VIDEÓ:

További képek:

http://www.evangelikus.hu/fasori-toronyelmeny

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek