Luther-utak – 4. rész: Politika és forradalom

— Felvéve:

Luther Márton minden oldalról ellenállásba ütközött. Nemcsak a püspökök és más egyházi tekintélyek harcoltak reformációs tevékenysége ellen, a világi hercegek is engedetlenséget láttak missziójában. A negyedik útvonal bemutat néhányat a legfontosabb állomások közül, ahol Luther megvívta harcait – és végül mindig diadalmaskodott. Forrás: Evangélikus Élet

Lipcsétől Drezdáig

Luther Lipcsében az 1519-es disputáció alkalmával heves vitát folytatott Johannes Eck katolikus teológussal. Minden addiginál világosabban mutatkoztak meg ekkor a katolikus és a reformációs tanítások közötti különbségek; habár a vita „döntetlennel” zárult, mégis Luther Róma általi egyházi kiátkozásához vezetett. Luther csak évekkel később, 1539-ben prédikált újra Lipcsében, a híres Tamás-templomban. Lipcse Drezda mellett a legfontosabb szász város. Operaháza, a koncerteknek helyet adó Gewandhaus, a pompás Mende-kút az Augustusplatzon mind-mind lenyűgöző látnivaló. A lutheri tézisek kiszegezéséről híres Wittenberg mellett Torgau a reformáció politikai központja volt – nem véletlenül épült itt a világ első új protestáns temploma. Torgautól nem messze, Mühlbergben, a Marienstern kolostorban található reformációs múzeum a schmalkaldeni szövetségnek V. Károly császár seregeitől elszenvedett, 1547. évi vereségére emlékeztet.

Jüterbogban 1517-ben tűnt fel a búcsúcédulákat áruló Johann Tetzel Domonkos-rendi szerzetes; úgy tartják számon, az ő fellépése volt a kiváltó oka annak, hogy Luther kihirdette a maga téziseit. A városban zajlott 1519-ben a „jüterbogi szószéki vita” Müntzer és a jüterbogi ferencesek részvételével, és itt tanácskoztak a választófejedelmek Melanchthon közreműködésével az augsburgi interim – V. Károly császár által kiadott átmeneti hitvallási formula – foganatosításáról. Ezt a történetet a szerzetesi kolostor múzeumában, a St. Nikolai-templomban és a Jüterbog és Wittenberg közt húzódó Luther–Tetzel úton lehet nyomon követni.

A Grimma melletti – ma már ugyan romos, de még mindig látványos – nimbscheni kolostorban töltötte gyermek- és fiatalkorát Luther későbbi felesége, Bóra Katalin. Drezdában pedig méltó látványossággal ér véget az útvonal.

A város leghíresebb látnivalói az Elba bal partján sorakoznak: az Ágost híd, mellette a Theaterplatz, a Semper Operaház, a Zwinger és még tucatnyi látványosság. Drezdában találjuk a Frauenkirchét, Európa legnagyobb és legjelentősebb evangélikus templomát; előtte lenyűgöző Luther-emlékmű áll. A neogótikus Luther Márton-templom miatt érdemes ellátogatni Neustadt városrészbe is. A Grünes Gewölbe („Zöld Boltozatok”) a királyi kastélyban (Residenzschloss) különben is szinte kötelező látnivalónak számít. Az egyedülálló múzeumi gyűjteményt már csak azért is érdemes megtekinteni, mert más értékes műtárgyak mellett itt van kiállítva Luther pecsétgyűrűje és kelyhe is. 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 82. évfolyam, 39-40. számában jelent meg, 2017. október 8-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek