Luther Márton életútja matricás albumban – Beszélgetés Koltainé Somogyi Lillával

Budapest – A Luther Márton életét bemutató matricás album a Luther Kiadó könyvesboltjában és internetes áruházában szeptember 27-től megvásárolható. A matricás albumról és az előző évhez képest bevezetett változtatásokról kérdeztük a kötet egyik szerkesztőjét, a Gyülekezeti és Missziói Osztály gyermek és ifjúsági referensét, Koltainé Somogyi Lillát. Szöveg: Galambos Ádám

– Hogyan épül fel a most kiadott kötet?

– A Matricás album Luther Márton életét mutatja be 83 kis illusztráción – matricán – keresztül, valamint a képeket magyarázó, a kisgyerekek számára is érthető nyelven megírt szövegekkel, melyeket Zsugyel-Klenovics Katalin lelkésznő válogatott. A gyerekekhez Kállai Nagy Krisztina csodás grafikái hozzák még közelebb az ötszáz éves történéseket.

– Az album az ötszáz éves évfordulóra jelent meg, de átível a következő évre is. Tudatos volt, hogy ebben a tanévben jelenjen meg?

– Igen. Terveink szerint októberre, amikor a reformáció emlékévének fő rendezvényei lesznek, a gyerekek már elkezdik a matricák gyűjtését, ragasztgatását, így számukra is lesz egy friss kép arról, hogy ki is Luther Márton. Az album segítségével megismerhetik, hogy Luther éppen olyan kicsi gyerek is volt, mint ők, járt iskolába, majd úgy döntött, hogy szerzetes lesz, és ekkor is folyamatosan tanult, képezte magát. Egy iskolás gyermek ezzel fog tudni azonosulni. Másrészt úgy gondolom, hogy ebben az évben ünnepeljük a reformáció ötszáz éves évfordulóját, de a reformáció hatása tovább dolgozik, az ünnepléssel nem ér véget, szép ívet kap, ahogyan a tanév is folytatódik 2018-ban is.

– Van más tervetek is a 2018-as tanévre Luther Márton életútjával kapcsolatban?

– Szeretnénk kiadni egy családi naptárat, amely a matricás album eszenciáját tartalmazná. Tizenkét képet választottunk egy-egy hónap fő képeként. A képek mellett leírások lesznek, amik végigveszik Luther életének fő állomásait. A naptár az aktuális dátum és névnapok féltüntetésen túl lehetőséget ad a családtagok programjainak beírására, így megkönnyíti a családi élet szervezését. Reményeink szerint a naptár októbertől szintén megvásárolható lesz, és az ünnepi rendezvényeken már ajándékozható is.

– A Luther Márton életútját bemutató matricás album a második matricás kiadványa a Gyülekezeti és Misszió Osztálynak. Változtattatok az előző évhez képest a koncepción?

– Az elmúlt tanévben Pál apostol életével ismerkedhettek meg a gyerekek a matricák gyűjtése során. Ekkor a matricák külön tasakokban, ötösével voltak csomagolva. A felhalmozódott egyforma matricák cseréje azonban nagyon nehezen valósult meg. Ennek kiküszöbölésére idén az összes matrica, tehát mind a nyolcvanhárom darab egyszerre lesz megvásárolható a füzettel. A tapasztalatok alapján az is kérés volt, hogy ne legyen olyan sok gyűjthető matrica, így ennek a számát is csökkentettük. Bízom abban, hogy kiadványunk így jól használható lesz a lelkészek, a hitoktatók számára a gyülekezeti életben!

– Mit javasolsz az album használatához?

Továbbra is szeretném, ha a gyűjtögetés és a csere izgalma nem veszne el az album használatakor. A legjobb megoldás az lenne, ha a lelkész, amikor megvásárolja az albumokat, a hozzájuk tartozó matricákat összekeverné, és véletlenszerűen adna belőle a gyerekeknek tetszés szerinti darabot. Így továbbra is előfordulhat, hogy lesz a gyereknél megegyező matrica, de az is biztos, hogy el fogja majd tudni cserélni gyülekezeten belül. Persze most is van kockázat, mert pont annyi matrica van, amennyi az albumokba kell. De úgy gondolom, hogy ez most mégis könnyebben átlátható és kezelhető lesz mindenki számára.

Luther Márton nyomában – Matricás album
Szerkesztette: Koltainé Somogyi Lilla, Zsugyel-Klenovics Katalin
Grafikus: Kállai Nagy Krisztina
Luther Kiadó, 2017
40 oldal / 198×265 mm / irkafűzött / ISBN 978-963-380-113-0

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek