Taroltak az evangélikus gimnazisták a Re:formáció – Megújuló világ című műveltségi vetélkedő döntőjében

Budapest – Az M5-ös csatornán 2017. október elsején vetítették le a Re:formáció – Megújuló világ című, a reformációról szóló műveltségi és vallástörténeti vetélkedő középiskolai döntőjét. A vetélkedő felvételei szeptember 29-én, pénteken zajlottak a közmédia stúdiójában. A döntős csapatok mögött kemény munka és hosszú út állt: az iskolai és régiós fordulók után a televíziós kamerák előtt kellett számot adniuk tudásukról. Szöveg: evangelikus.hu, videó: MTVA

A vetélkedő célja az volt, hogy a tanulók ismereteket szerezzenek azokról a művészeti- és tudományterületekről, amelyekben a reformáció és annak hatása új értékeket teremtett, valamint az, hogy felfedezzék a reformáció kultúránkra gyakorolt hatását jelenünk mindennapjaiban. A vetélkedő sikerét jelzi, hogy az általános iskolai és a középiskolai kategóriákban összesen 1500 diák vett részt.

„Vallás és kultúra elválaszthatatlan fogalmak Európában. Értelemszerű tehát, hogy az értékőrzésben – amely az M5-ös csatorna kiemelt feladata –, a vallástörténet és annak kulturális hatása is kiemelt figyelmet élvez. Ezért üdvözölte örömmel és támogatta a csatorna a Reformáció Emlékbizottság középiskolásoknak szervezett vetélkedőjét. Sikerült megtalálni az egyensúlyt a komoly téma és a könnyed, szórakoztató formátum között, tehetséges, felkészült fiatalok közreműködésével. Még ehhez hasonló sem volt a vetélkedők történetében, így bizton állíthatom: új műfaj született, ennek lehetnek tanúi nézőink vasárnap” – mondta el a verseny előtt Dér Ágnes, az M5 csatornaigazgatója.

A Re:formáció döntőjében végül hat csapat versengett egymással. A játékban változatos feladattípusokon keresztül adhattak számot tudásukról a fiatalok: voltak kvíz feladatok, éneklésre és színjátszásra építő kihívások, valamint vitában is helyt kellett állniuk.

A döntős formációk két órán keresztül mérkőztek a fődíjért, az utazásért a reformáció szülővárosába, Wittenbergbe. Változatos és látványos feladatok követték a középdöntőben megismert struktúrát. A diákoknak nem csupán elméleti tudásukra kellett hagyatkozniuk, hanem képzelőerejükre, kreativitásukra, színészi teljesítményükre, valamint csapatmunkájukra is. Természetesen a szervezők a döntőre a feladatokat még továbbgondolták egy kicsit, ezzel még érdekesebbé téve a televíziós döntőt. A feladatokba való részletes betekintés előtt mindenképp fontos megemlítenünk az öttagú zsűrit is.

A diákok feladatmegoldásait és felkészültségét Bényi Ildikó, a reformáció emlékévének egyik médianagykövete, Molnár Ferenc Caramel énekes, dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke, egyben a zsűri elnöke, Szontágh Pál, a Református Pedagógiai Intézet (RPI) igazgatójavalamint Majorosné Lasányi Ágnes, az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) igazgatója értékelte.

A döntő két nagy részre oszlott. Az elsőben még mind a hat csapat versengett egymással, továbbá Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter rövid és közvetlen köszöntőjét is meghallgathatták, azonban a második részre a hat csapat száma már háromra csökkent, a döntősök döntőseire. 

A döntő egyik első feladata a Lantos volt, amelynek központjában az egyházi énekek, zsoltárok álltak. A diákok feladata az volt, hogy ezekre a régi dallamokra új tartalmat, új szöveget kreáljanak más és más zenei stílusban. Az élő zenei kíséretet az Anima Soni zenekar biztosította.

A második játék a Regös/Pallér feladatpár volt, amelyben mindegyik formáció regöse elmesélte, hogy a feladathoz készült kisfilmjükben mely, az adott országrészükre jellemző nevezetesség látható. A videó ezután váltott, s a diákok a Pallér feladathoz épített maketteket is bemutatták, amelyeket a zsűri előzetesen közelről is megszemlélhetett. Természetesen a választott alkotás, mint makett, a kisfilmben is feltűnt.

A harmadik és egyben az egyik legpörgősebb játék a Magiszter 1 volt, amely a csapatok gyors reakciójára épített. Nyomógombok segítségével találhatták ki a helyes megfejtést. Minél több segítséggel tudták csak kitalálni a feladványt (az adott történelmi személyt), annál kevesebb pontot kaptak. Ez után következett a régmúlt parázsló, s tüzes hitvitáit megidéző Disputa, amelyben a csapatok egy adott témában érveltek egymással pro és kontra.

A Disputát a Mímes feladat követte, amely a játékosok színészi képességeit volt hivatott bemutatni, továbbá Szabó Magda születésének 100. évfordulója előtt is tisztelgett. A zsűri és a közönség egytől egyik lenyűgöző jeleneteket láthatott az Abigél című Szabó Magda regény egy-egy választott jelenetéből.

Egy másik remek feladat volt az Építsd újjá, amelyben a csapatoknak egy templomtorony három darab fiatornyát kellett összerakniuk különböző darabokból.

Ebben a számban már csupán a továbbjutó három csapat vett részt, Békéscsaba, Bonyhád, valamint Budapest. Az utolsó, Magiszter 2 játék döntötte el végül a versenyt.

Sajnálatos módon még a közmédiában is a vetélkedőt református versenynek aposztrofálták, a valóságban azonban a Reformáció Emlékbizottsága, az Emberi Erőforrások Minisztérium Oktatásért felelős Államtitkársága, valamint az Oktatási Hivatal közös rendezvénye a reformációról szólt, és ezt az utolsó fordulót már csak evangélikus csapatok játszották, így a versenyt is evangélikus csapatok nyerték meg!

Első lett a Deák Téri Evangélikus Gimnázium Visszatérők csapata. Második helyen végeztek a Bonyhádi Petőfiúk, akik a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola tanulói. A harmadik helyre került a WittenBE(R)G elnevezésű csapat, amelynek tagjai a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium diákjai.

A dobogós evangélikus csapatokat szintén egy evangélikus csapat követte, a versenyben negyedikek lettek a Péterfysek, a győri Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium növendékei.

Utánuk végzett még a Fidelitate csapata, tagjai a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium diákjai és a Tógátusok, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona tanulói.

A verseny végén dr. Hafenscher Károlyt, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosát is a színpadra szólította Béli Ádám műsorvezető. A miniszteri biztos pedig egy nem várt, örömteli hírt jelentett be a vetélkedő csapatok számára. Látván az igyekezetet és a kivételes lelkesedést, a miniszteri biztos úgy döntött, hogy az összes, azaz mind a hat csapat elutazhat Wittenbergbe! 

A verseny újra megnézhető itt:
http://www.mediaklikk.hu/video/re-formacio-megujulo-vilag-2017-10-01-i-adas-2

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek