SzeretetREformáció

Budapest – Olyan mondattal kezdte a beszélgetésünket Háló Gyula, a pestszentimrei baptista lelkész – a kerületi ökumenikus pásztorkör lelkészei által szervezett SzeretetREformáció elnevezésű rendezvény koordinátora –, hogy az rögvest felkeltheti olvasóink érdeklődését is. „Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást” – idézte a krisztusi szavakat Háló Gyula. Amint azt megtudtuk, az október 7-i egész napos ökumenikus rendezvény valóban a szeretetről, a közösségről fog szólni a Pestszentimrei Sportkastélyban. Forrás: bp18.hu, szöveg: R. F.

– A szeretet nagyon is „ránk fér”, nézve például a viharos kontinensünket. Látja, tudja ezt mindenki, mert sok esetben nem jó az az irány, amely felé tart a tágabb értelemben vett otthonunk.

– Úgy gondolja, hogy tényleg a szeretet, a megbékélés lehet az orvosság?

– Mi más? Ki kell nyílni, nyitni kell a másik ember felé, s egészen biztosan elfogadásra találunk.

– Gondolom, ennek jegyében rendezik meg az ökumenikus napot is.

– Azt szeretnénk, hogy erről szóljon minden, s valóban összetalálkozzanak egymással a vendégeink, akiket ennek a nyíltságnak a jegyében várunk.

Hagyomány lesz?

– Kik várják őket, hány felekezet összefogásának lesz köszönhető ez a nap?

– Alapvetően a református, az evangélikus, a baptista, az adventista, az agapé és a római katolikus egyház sorakozik fel abban a reményben, hogy legalább néhány órára, legalább ezen a helyen béke lesz. Örömünkre a kezdeményezés mellé állt az önkormányzat. A rendezvény fővédnöke Ughy Attila polgármester úr lesz.

A SzeretetREformáció 
A rendezvény elnevezése telitalálat. Ha figyelmesen tanulmányozzuk a szót, rájövünk, hogy minden lényeges benne van. Bízva abban, hogy nem kíván inkognitóban maradni a névadó, leírjuk, hogy e kiváló címet Győri Gábor evangélikus esperes, a lőrinci gyülekezet lelkésze adta.

– Hagyományt kívánnak teremteni?

– Ez mindig attól függ, hogyan sikerül az első rendezvény, de látva az összefogást és a készülődést, elmondhatom, hogy igen, szeretnénk folytatni.

Reggeltől estig 

– Lássuk akkor, mivel fogadják az érkezőket... 

– Minden korosztály számára sok érdekes és hasznos programot kínál a délelőtt tíztől este nyolcig tartó nap, amelyek mindegyikén ingyenes a részvétel. Azt, hogy mennyi mindennel lepjük meg például a gyerekeket a főszínpadon, nem is kezdem el sorolni, mert sosem érnék a végére. Összefoglalóan Napraforgó Játszóház lesz az elnevezés, amelynek keretében monocikli-bemutatótól a készségfejlesztő játékokon át a bűvészbemutatóig mindennel találkozhatnak az ifjak. Lesz gyermeknevelési előadás is, a délután és a kora este során pedig koncerttel és a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjainak musicalbemutatójával kedveskedünk a vendégeknek.

Legyen tele a csarnok!

– Mivel alapvetően egyházi eseményről beszélünk, nyilván ilyen programokban is gazdag lesz a nap.

– Mi sem természetesebb. Ezekkel megvárjuk a „felnőttesebb” délutáni órákat. Fél héttől nyolcig reformációi istentisztelet lesz, s szeretnénk, ha megtelne a csarnok. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hirdet igét. Helyet kap a programok között a kerületi iskolák egységét jelző százfős gyermekkórus is.

„Zarándoklat”

– Gondot talán csak az okozhat, hogy egyre korábban sötétedik...

– Nem baj ez, sőt... A gyertyás közös sétához jobb a sötétség. Mivel nem nagy a távolság, „elzarándokolunk” a most épülő evangélikus Luther-kápolnához, ahol közös áldás lesz, e módon is jelezve a kerületi protestáns és katolikus egyházak testvéri kapcsolatát.

– Hallva a minden korosztálynak szóló programot, nem lesz nehéz megvalósítani a folytatást.

– Ez a célunk.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek