Szeretetre reformálva – Ökumenikus családi napot tartottak Pestszentimrén – VIDEÓKKAL!

Budapest – Pestszentimre – Szeretetre reformálva – Ez volt a mottója a XVIII. kerület különböző felekezetei által megrendezett, a reformáció ötszázadik jubileumát ünneplő programsorozatnak. Az ünnepnek a pestszentimrei Sportkastély adott otthont, ahová mintegy ezer ember látogatott ki október 7-én. Szöveg: Horváth-Csitári Boglárka, fotó: Kiss Tamás, videó: Győri András Timótheus

A nap programja már délelőtt 10 órakor elkezdődött. A legkisebbeket a Napraforgók evangéliumi játszóház várta. A gyerekek kipróbálhatták az óriás csúszdát, az élő csocsót. Volt monocikli bemutató és tanítás, zenés evangéliumi bűvészműsor, óriásbuborék bemutató, hagyományőrzés (baranta, ostorfokos), lufi hajtogatás, homokvarázs, homokrajzok készítése, óriás készségfejlesztő játékok és még sok-sok jobbnál jobb játék.

Miközben a gyermekek önfeledten játszottak, a felnőtteknek is bőven volt lehetőségük arra, hogy megnézzék, felelevenítsék a reformáció vívmányait. A rendezők egy séta segítségével kalauzolták el az érdeklődőket a reformáció izgalmas világába. A séta nyolc állomás keretében – (Luther Márton 1517 – Gyere ahogy vagy, Kálvin János 1559 – Egyedül Krisztus, Torda 1568 – A saját lelkiismeretünk számít, Károli Gáspár 1590 – Isten magyarul szól a magyarokhoz, John Wesley 1744 – A hitelesség számít, Mary Jones 1800 – A Biblia mindenkié, A reformáció folytatódik – „Nem az számít, amit tudsz, hanem az, hogy mit kezdesz azzal.”)  – kísérte végig az érdeklődőket az elmúlt ötszáz év történetén, bemutatva korhű öltözékben a legfontosabb történelmi momentumokat, illetve rámutatott a 21. századi aktualitásokra.

Mindemellett a Habán-udvar is sok érdekességet tartogatott, ahol a reformáció korabeli közösségének mindennapi élete elevenedett meg. Korhű ruhákban láthatták a főzőmestereket, a sütőmestereket, az orvosok udvarházát. Az ide látogató kipróbálhatta a korabeli kézimalmot, megkóstolhatta a pampuskát (fánk) és a csodaitalt. A gyerekek beleülhettek a miniatűr korabeli lőcsös kocsiba. 

Az egész napos szabadtéri események alatt, bent a Sportkastélyban is mindenki megtalálhatta a saját érdeklődésének megfelelő programot. Előadások, bizonyságtételek, a különböző felekezetek standjai várták az érdeklődőket.

A rendezvényen a keresztyén könyvkiadók is várták a látogatókat, és a jubileumra készült Luther- és Kálvin-sört is meg lehetett vásárolni. 

Az estét a Korál-sziget együttes koncertje nyitotta meg.

 

Majd Győri Gábor esperes és Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere mondta el köszöntőjét.

Ezek után a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium tanulói adták elő a Filmszakadás című darabot, melyet Mándy Iván: Diákszerelem című novellája alapján vittek színpadra.

 

 

 

Az előadás után a záró istentisztelet következett, amelyen kerületünk több lelkésze, meghívott előadók vallottak hitükről, a reformáció alapelveinek, értékeinek tükrében.

 

 

 

Az istentiszteleten Gáncs Péter elnök-püspök hirdette Isten igéjét. 

A nap lezárásaként a részvevők mécsesekkel vonultak át az épülő kastélydombi Luther-kápolnához, ahol hálaadással és Gáncs Péter elnök-püspök áldásával ért véget a nap.

 

Szeretetre reformálva. Ez volt napunk mottója, amit ezen a napon együtt, sokan átélhettünk. Példaértékű az az összefogás, amellyel evangélikusok, reformátusok, baptisták, katolikusok, adventisták, unitáriusok együtt készültünk erre az ünnepre. Valóban megélve közös ünnepünk üzenetét: Jézus Krisztus mondta: „Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást.” Jn 13,35

További képek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek