Reformációi jubileumi záróünnepséget tartottak Kolozsváron

Kolozsvár – A Kárpát-kanyarban együtt ünnepelték a reformáció 500. évfordulóját lutheránusok és reformátusok, akik együtt zárták le az ünnepségsorozatot, és együtt tervezik a jövőt is. 2017. december 8–10-én Kolozsváron, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház központi templomában került sor a záróünnepségekre. Forrás: nyugatijelen.com, szöveg: Kalit Eszter

Nemcsak Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Reinhardt Guib, az Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház püspöke, hanem külföldi vendégek is részt vettek az alkalmon. Gerhardt Ulrich, az Észak-Németországi Evangélikus Egyház püspöke, Marianne Christiansen a Dániai-Haderslevi Evangélikus-Lutheránus Egyház püspök asszonya, Szemerei János, a magyarországi Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke és Dolinszky Gábor, a Vajdasági Evangélikus Egyház püspökhelyettese is beszámolt a jubileumi esztendő eseményeiről.

A szombat esti gálán Járosi Andor-díjjal tüntették ki Kató Béla és Gerhardt Ulrich püspököket, illetve Pál Gyula egyházkerületi felügyelő-helyettes Reményik Sándor-díjat kapott.

A politikai és közéleti személyiségek közül Magyar Levente Magyarország kormányának miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke méltatták ünnepi beszédeikkel az eseményt.

Az ünnepség viszont nemcsak az egyházi és közéleti személyiségekről szólt. A jövő a gyülekezetekben van, így a gyülekezetek is együtt ünnepeltek. Az aradi és fazekasvarsándi evangélikus gyülekezetek is népes csapattal utaztak a gálaestre és az ünnepi istentiszteletre.

Az istentiszteletet követő adventi vásáron fazekasvarsándi diót, fűszerpaprikát és a gyerekek kézműves portékáit is vásárba bocsátották a partiumiak. Isten áldása és az istentisztelet, valamint a vásár örömteli hangulata erősíti meg a jövő fele tekintő protestáns gyülekezeteket!

Erős vár a mi Istenünk!

KÉPEK.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek