Reformáció 500: Október 31-én egész napos központi megemlékezést tartanak

Budapest – Október 31-én a Papp László Budapest Sportarénában tartják a reformáció jubileumi emlékévének központi megemlékezését – jelentették be a szervezők 2017. október 3-án, kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Forrás: MTI, Reformáció Emlékbizottság információi alapján szöveg: evangelikus.hu

Magyarország Kormánya 2013. október 29-én döntött arról, hogy a 2017-ben félezer éves reformáció megünneplésének összefogására, valamint koordinálására létrehozza a Reformáció Emlékbizottságot. A bizottság egyik fő célja, hogy a lehető legtöbb emberhez juttassa el azt a fontos üzenetet, hogy a protestantizmus nem csupán 500 éve, hanem 2017-ben is képes megújulást hozni. Így fontos olyan programokkal és aktivitásokkal megemlékezni az idei 500 esztendős évfordulóról, hogy azok tükrözzék az előregondolkodást, továbbá a jövőbe tekintést úgy, hogy közben visszatérnek a gyökerekhez, ha úgy tetszik a forráshoz.

Ennek jegyében nem csupán 2017-ben, hanem már évekkel korábban elindult az a több száz – Kárpát-medence szerte – párhuzamosan futó reformációs tematikájú program, kiállítás, és kulturális rendezvény, amelyek ennek az előregondolkodásnak a jegyében születtek meg. Ennek a megemlékezés-sorozatnak a központi eleme október 31-én lesz, jelképesen azon a napon, amikor Luther Márton 1517-ben kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, ezzel útjára indítva Európa és a világ egyik legjelentősebb megújulási mozgalmát.  

Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a reformáció 500. évfordulója előtt tisztelgő rendezvény 10 órakor protestáns istentisztelettel kezdődik, majd Orbán Viktor miniszterelnök ésBalog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mond beszédet.

A délelőtti programot a Duna televízió élőben közvetíti, a délutáni műsort pedig az M5 kulturális csatorna felvételről sugározza majd – közölte.

A miniszteri biztos kiemelte, szeretnének méltó módon, oldottan, közösségben ünnepelni, lelki és szellemi programot kínálni. Olyan műsort állítottak össze, amely nem csupán az egyházról, hanem a nemzetről, Európáról és az egész világról is szól.

A programsorozat három fő részre tagolódik. 

Az első blokkban (10:00 és 11:00 óra között) kap helyet az úgynevezett közéleti rész, amelynek keretében Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter köszönti a résztvevőket, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pedig ünnepi beszédet tart. Ezt gazdag kulturális programok kísérik. 

második blokkban (11:00 és 12:00 óra között) a program ökumenikus istentisztelettel folytatódik, egyházi vezetők szolgálatával, összevont, több száz fős kórussal és közös énekléssel. 

harmadik blokk, amely egy hosszabb ebédszünet után veszi kezdetét, reformációi gálaműsorral folytatódik, neves színészek és énekesek közreműködésével, valamint reformáció tematikájú filmbejátszásokkal és előadásokkal egészen 15 óráig. 

Pozsgai Zsolt, a központi megemlékezés rendezője közölte: október 31-én délután verses, zenés, táncos, filmbejátszásokkal színesített gálaműsorral készülnek. Elmondta azt is, a Puskás Ferenc Stadion metróállomásnál megtekinthetik az érdeklődők a reformáció történetéről szóló vándorkiállítást, amelyet egy csuklós buszban rendeztek be.

Az ünnepi programra szeptember 6-án indult el a jegyértékesítés, jelképesen 500 forintos regisztrációs díjjal. A befolyt összeget a Reformáció Emlékbizottság jótékony célra, a Kárpátaljai Református Egyház „A Reformáció gyermekei” elnevezésű projektjére fordítja. A program központi eleme a kárpátaljai magyar családok gyermekvállalásának támogatása. A nagyszerű kezdeményezés mára egyházi mozgalommá nőtte ki magát, amelyet a Reformáció Emlékbizottság is örömmel támogat abban a meggyőződésben, hogy az új generációkba fektető program nem ér véget a jubileumi esztendő után sem.

Online regisztrálni egyénileg és csoportosan is az alábbi linken lehet:  http://www.eventim.hu/hu/jegyek/reformacio-500-budapest-papp-laszlo-sportarena-471972/event.html

A jegyek érkezési sorrendben kelnek el, összesen több mint 10.000 fő regisztrációjára van lehetőség.

Az ünnepség időtartamára való tekintettel szerény ebédcsomagok igénylésére is lehetőséget biztosítunk. Azok az érdeklődők, akiknek nincs lehetőségük, vagy nem tudnak online regisztrálni, kérjenek segítséget a helyi gyülekezeti vezetőktől. Ételcsomagot október 15-ig lehet rendelni. Biztonsági okokból ezen felüli ételt és italt nem lehet bevinni a rendezvényre.

15 főig az otthonról történő jegynyomtatás ingyenes, a jegyirodai vásárlásért kezelési költséget kell fizetni.

A jegyek átvételére országosan 300 helyen van lehetőség kezelési költség ellenében a kihelyezett jegyirodákban. Az alábbi linken (http://www.eventim.hu/hu/outletek/) tekinthető meg, hogy a fővároson kívül hol lehet még átvenni a megrendelt jegyeket, miután begépeltük a településünk nevét. 

A MÁV-Start Zrt. október 30-tól november 1. 23:59-ig 50%-os kedvezményt biztosít az esemény azon látogatói számára, akik vasúttal érkeznek a fővárosi rendezvényre.

További információ a rendezvényről a www.reformacio2017.hu oldalon található.

Október 31-e a reformáció emléknapja, ekkor világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, a reformáció elindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.


Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek