Ősbemutató, felemelő találkozások és közös éneklés az Országos Evangélikus Kórustalálkozón

Szarvas – Tizenkét kórus lépett fel a hétvégén megtartott Országos Evangélikus Kórustalálkozón Szarvason. A 2017. május 13-i alkalomra békéscsabai, bonyhádi, budapesti, csákvári, kecskeméti, maglódi, miskolci, nyíregyházi, orosházi, oroszlányi, pécsi és répcelaki karok jutottak el. A négyszáznál is több kórustag az egyéni bemutatkozások után közösen énekelte el az erre az alkalomra írt művet. Szöveg: Kézdi Beáta, videó: Győri András Timótheus, hang: Haga Kálmán

A zene fiatalítja a lelket, jó Istent dicsérni, a zene szolgálat – mondták az Országos Evangélikus Kórustalálkozóra érkező kórusok tagjai. És valóban, csupa vidám, mosolygós, energiával teli embert láthattunk a szarvasi Ótemplomnál május 13-án. Mindez azért is jó érzés, mert hosszú idő óta nem tartottak ehhez hasonló eseményt egyházunkban, pedig a kórusok száma biztatóan növekszik az utóbbi években.

Kendeh Gusztáv, az Egyházzenei Bizottság elnöke, az alkalom főszervezője elmondta: régóta tervezték, szervezték a találkozót, és fontosnak tartották, hogy a reformáció ötszázadik évfordulójának egy kiemelt eseménye legyen. „Az evangélikus egyházban az éneklésnek és a zenének fontos szerepe van, és ezt a hagyományt szeretnénk ezzel a találkozóval is erősíteni” – emelte ki.

A délelőtti próbák után délután vette kezdetét a kórusok bemutatkozása. Hafenscher Károly köszöntőjében úgy fogalmazott: „Mindig ünnep, amikor találkozóra kerül sor, a most atomjaira széthúzó világban pedig különösen fontosak az ilyen együttlétek, mint ez a mostani.” A Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa elmondta, hogy „gazdagok leszünk, ha átéljük és átadjuk a zenét, mert az egyház a gyülekezetekben és a kórusokban él.” Egyházunk zsinatának lelkészi elnöke a reformáció ötszázadik évfordulójára utalva pedig azt is megemlítette, hogy „kell egy tiszta hang, amely elindít egy folyamatot. Ötszáz év után sok zaj van a világban, és szükség van a tiszta hangra”.

A nap folyamán hallhattunk Bachot, Briegelt, Praetoriust, Purcellt, Kodályt, Szokolay Sándort és kortárs zeneszerzők műveit is, és bár a kórusok eltérő minőségben szólaltak meg, minden előadásban voltak kifejezetten áldott és szép pillanatok.

Gáncs Péter elnök-püspök igehirdetésében arról beszélt a bibliaolvasó útmutató aznapi Lukács evangéliumi igéjéből, valamint a hétfői igéből, Pál és Szilász közös imájából és énekéből kiindulva, hogy a zene megmutatja, hogyan lehetünk foglyokból szabadokká, hogyan szabadulhatunk meg a belső nyomasztó gondoktól az ének segítségével. „Aki gyülekezeti kórusban énekel, nem magának énekel, hanem Istent magasztalja, azért éneklünk, mert hisszük, hogy jelen van, neki éneklünk.”

Több mint négyszáz kórustag volt jelen, kamarakórusok, vegyes karok, de komoly ének- és zenekari együttesek is. A saját repertoárok eléneklése után többször volt közös ének is. Az egyik ilyen összkari mű kifejezetten a kórustalálkozóra készült. Kecskés Balázs Tarts meg, Urunk, szent igédben című kórusműve mind szövege, mind zenei stílusjegyei alapján több különféle lelki hátteret megjelenítő, egyesítő, a szó tágabb értelmében vet „ökumenikus” kompozíció lett. Dr. Bence Gábor vezényletével pedig a nap folyamán kétszer is elhangzott az érdeklődők és a kórustagok örömére. 

A találkozón részt vevő kórusok másnap, Cantate vasárnapján fontos és szép szolgálatot vállaltak, hiszen különböző környékbeli templomokban énekeltek, olyan gyülekezeteknél, ahol nincs kórus. 

A kórustalálkozóról írt részletes riportunkat a következő, 2017. május 28-án megjelenő Evangélikus Élet magazinban olvashatják.

Képek és videók itt találhatók:

http://www.evangelikus.hu/orszagos-evangelikus-korustalalkozo-2017

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek