Menő reformáció a kaposvári evangélikus templom előtt

— Felvéve: ,

Kaposvár – 2017 októberében indult országjáró útjára a Reformáció Emlékbizottság mozgókiállítása, a Menő reformáció, amely egy kifejezetten erre a célra átalakított, alacsony padlós, mintegy tizenhét méter hosszú csuklós buszban kapott helyet, mely egykor épp Kaposvár utcáit rótta helyi járatos utasszállítóként. A kiállítás új megközelítésből kívánja átadni és „szállítani” az idén 500 éves reformációhoz kapcsolódó ismereteket, gondolatokat és tanításokat. Szöveg és fotó: Pongrácz Máté

Az egész országot bejáró busz kialakításában Kaposvár egyik legnagyobb személyszállítási magánvállalkozásának (Németh Kft.) evangélikus elköteleződésű szakmai vezetője és a Kaposvári Református Egyházközség segédkezett. Fő célja, hogy az egész országot végigjárva a vidéki települések lakóihoz is eljuttassa a reformáció történetét és értékeit, s ezt a gazdag anyagot így a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig bárki megtekintheti. Az előzetes tervek szerint az útba eső településeken egy-egy napot fog állni a Menő reformáció című kiállítást hordozó busz.

A tárlat elsősorban arról szól, hogy mit jelent számunkra ma a reformáció, amelyet a lelkiség, az anyanyelv, a tanulás, a család, a kép (vizualitás), a gazdaság és a vita (közélet, politika) – minden korban érvényes – témái köré fűzve mutat be kortársainkkal (Gryllus Dániellel, Polgár Judittal, Gundel Takács Gáborral, Cseri Kálmánnal fia tolmácsolásában, Benczúr Emesével, Kovács Leventével és Szabó T. Annával) készült interjúkon keresztül. Emellett interaktív játékokkal, digitális alkalmazásokkal, önmagukon túlmutató kiállítási tárgyakkal és installációkkal hozza közelebb a félezer éve útjára indult és azóta a mindennapjainkba beépült vallási megújulási mozgalom értékeit.

A busz külseje a magyarországi reformáció történetével ismerteti meg a látogatót egy idővonal segítségével. A jármű ablakaiból negyven protestáns arc tekint ki: Luther, Kálvin és Melanchthon mellett a magyarországi reformáció egyházainak jeles képviselői, fejedelmek, írók, költők, zeneszerzők, politikusok. Az ő életükkel, egyházukhoz való kötődésükkel is megismerkedhetnek azok, akik „útitársaikká” válnak, és megtekintik a kiállítást.

A busz működtetésének költségeit a Magyarország Kormánya által létrehozott Reformáció Emlékbizottság fedezi. 

A kiállítás kurátorai: Kiss Erika (MNM), Kertész Botond (EOM) és Zászkaliczky Zsuzsanna (EOGY).

 

A kiállítás ingyenesen látogatható!

A Nemzeti Múzeum kertjéből induló mozgó kiállítást szombaton és vasárnap a kaposvári evangélikus templom (Kaposvár, Kossuth L. u. 39.) előtt lehet megtekinteni. A szervezők szeretettel hívnak és várnak minden érdeklődőt.

KÉPEK.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek