Luther-utak – 2. rész | Út és cselekedet

— Felvéve: ,

2017-ben a német történelem egyik legfontosabb jubileumát, a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulóját több városban nagyszabású kiállítások keretében is megünneplik. A fővároshoz és Wittenberghez hasonlóan Wartburg vára is egy izgalmas tárlat helyszíne lett. A második Luther-útvonalon újabb, a reformátorhoz köthető városokkal ismerkedhetünk meg. Forrás: Evangélikus Élet

Berlintől Frankfurtig

Egy utazást mindig megéri Berlinben kezdeni. Igaz ez erre az útvonalra is, amely második állomásként Wittenberg városát érinti, ahol Luther több mint harmincöt évig élt, de most nem erre a két – az első útvonal alkalmával már bemutatott – városra fókuszálunk. Harmadik városunk Torgau, ahol Katharina von Bora tartózkodott, miután megszökött a kolostorból, halála után pedig ide is temették. A nagy reformátor feleségének jelentőségét nem feledve, Torgauban minden évben Katharinanapot tartanak. Következő állomásunkon, Eislebenben Luther halotti háza a késő középkorban élt emberek életét és mindennapjait mutatja be; a szülőház és a keresztelőtemplom is a Lutherstadtfest középpontjában áll.

A közeli Mansfeldben feltétlenül érdemes ellátogatni Luther szülői házába, egyúttal a mansfeldi várat sem szabad kihagyni, amelyet 1229-ben említenek elő- ször írások. Fontos tudni, hogy a Luther család 1484-ben költözött Mansfeldbe, ahol Luther apja kohómesterként dolgozott egy rézbányában. A szülői házzal szemben egy új múzeum mutatja be Luther gyermekéveit. Utunkon továbbhaladva, Erfurt is méltán viseli a Lutherváros elnevezést. Óvárosa lenyűgöző, akárcsak az Ágoston-rendi kolostora, ahol Luther hat évig élt szerzetesként, de ezek mellett nem lehet megfeledkezni a város mai evangélikus főtemplomáról, a Predigerkirchéről sem. „Az erfurti egyetem az én anyám, akinek mindent köszönhetek” – mondta a reformátor. A városközpontban, a régi „latin negyed” közepén található a Collegium Maius, a régi egyetem egykori gótikus-reneszánsz főépülete, ahol Luther Márton tanult.

Erfurtból Eisenachba érve meg kell nézni Wartburg várát, amely négyszáz méter magasan emelkedik a város fölé, s 1999 óta a világörökség része. A város bár leginkább Johann Sebastian Bach miatt híres, nemcsak a barokk zeneszerző miatt fontos és érdekes állomás, hanem mert Luther itt fordította le az Újszövetséget, és egyebek mellett itt található Türingia legrégibb favázas épülete, a Lutherház. Az utolsó állomás Frankfurt. Itt a Luther-útvonal egy szakasza a prédikátor Wormsból Wartburg várába való 1521- es visszatéréséről, a város számtalan múzeuma pedig a pénzügyi és kereskedelmi központ gazdag kultúrájáról és történelméről tanúskodik. Worms kihagyhatatlan az 1521-es birodalmi gyűlésre emlékezve, amely Luthert birodalmi átokkal sújtotta, mert nem volt hajlandó visszavonni a tanításait. A városban az egykori püspöki udvar helyén ma a világ legnagyobb Luther-emlékműve áll. 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 82. évfolyam, 35-36. számában jelent meg, 2017. szeptember 10-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek