Kultúra és művészet a reformációban

Győr – A győri Esterházy-palotában beszélgetett Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester és Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész a reformáció kulturális örökségéről. Az est során Bede-Fazekas Csaba Kossuth-díjas operaénekes Ady Endre verseiből szavalt. Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Adámi Mária

Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület és a Győr-Mosoni Evangélikus Egyházmegye szervezésében a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban rendezték meg az Útközben a reformáció című fórumbeszélgetés-sorozat negyedik alkalmát. A jelenlévőket Szemerei János püspök, a rendezvény fővédnöke köszöntötte. Az est folyamán Bede-Fazekas Csaba Kossuth-díjas operaénekes Ady Endre Istent kereső verseiből szavalt.

A dispután Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester és Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész, múzeumpedagógus, az Evangélikus Országos Múzeum munkatársa bevezették a közönséget a reformáció kultúratörténeti vonatkozásásaiba, így egyebek mellett szó volt a Szentírás anyanyelvre való fordításáról és annak az európai civilizációra gyakorolt hatásáról. A beszélgetőtársak kitértek a protestantizmus oktatásra kifejtett hatására, a lutheri tanítói elvre is. Medveczky Ádám érzékletesen kifejtette, hogy a zene és a hit között milyen kapcsolat lelhető fel, míg Zászkaliczky Zsuzsanna a templomi művészet és a protestantizmus kérdéskörét ismertette.

A beszélgetés második felében a közönség kérdései, hozzászólásai hangoztak el. Az estet Szűcs Péter Pál színművész, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület munkatársának köszöntője zártra.

Az Útközben a reformáció – Kultúra és művészet a reformációban fórumbeszélgetés teljes terjedelmében itt hallgatható meg:

 

KÉPGALÉRIA:

http://www.evangelikus.hu/kultura-es-muveszet-reformacioban

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek