Könyv- és filmbemutatót tartottak Rákoskeresztúron

Budapest – Czenthe Miklós, az Evangélikus Országos Gyűjteményhez tartozó Evangélikus Országos Levéltár vezetője méltatta a Templomok, sorsok, századok című kötetet, amelyet a Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség adott ki a reformáció jubileumi évében. A 2017. december 17-én tartott könyvbemutatóhoz filmvetítés is társult. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Nagyné Szeker Éva igei köszöntése után Czenthe Miklós példamutatónak ítélte azt, amit a rákoskeresztúriak a múlt ápolása terén közösségükben végeznek. Az Evangélikus Országos Levéltár vezetője szerint jó, hogy elmúltak a nehezebb idők, és már lehet, sőt szabad a múltra emlékeznünk egyházközségi keretek között. Bár Kósa Pál, a gyülekezet korábbi lelkésze (1934–1974) jelentős munkával korábban már feldolgozta Rákosmente evangélikusságának történetét, átvéve Bartók Albert helytörténész kutatásait is. Az 1984-ben lezárt kutatás azonban inkább lelkészi szempontok szerint járta körül a kerület evangélikusságának múltját.
A kötetet jól egészíti tehát ki a most megjelent kiadvány, amely történelmi szempontokat és történészi meglátásokat tartalmaz inkább, feldolgozva a levéltárakban, a digitalizációnak köszönhetően az interneten és a gyülekezeti tagok elbeszéléseiben (oral history) található információkat is. Az előadó hosszasan sorolta a rákoskeresztúri evangélikusok múltjához kapcsolódó információkat, betekintést nyújtva a legapróbb részletekbe. Kitért többek között az egyházközség alapítására, a szlovák és német gyökerekre, az itt patrónusként tevékenykedő földbirtokosokra és a Sándy Gyula által épített négy templom történetére is. 

Ezután bemutatták azt a filmet, amelyet Zászkaliczky Anna szerkesztésében Tagai Péterkészített. A kötet és a film alkotóinak Zászkaliczky Pál felügyelő mondott köszönetet egy-egy ajándék kíséretében. Külön érdekessége volt az alkalomnak egy nemrégiben előkerült igés lap 1956 adventjéből. A délután ezután szeretetvendégséggel folytatódott, ahol süteménnyel rakott tálcák és üdítő kíséretében folyt az eszmecsere.

További képek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek