Kálvin Jánosról és Luther Mártonról neveznének el utcákat Marosvásárhelyen

Marosvásárhely – Két marosvásárhelyi utcanév megváltoztatásáról is szavazni fognak a keddi soros decemberi tanácsülésen a választott önkormányzati képviselők. A javaslatokat a református és magyar evangélikus egyházközségek fogalmazták meg, és az RMDSZ-es tanácsosok terjesztették be. Forrás: szekelyhon.ro, szöveg: Simon Virág. Fotó: Haáz Vince

Hamarosan lezárul a reformáció-emlékév, amelynek során számos rendezvénnyel emlékeztek a protestánsok arra, hogy 500 évvel ezelőtt Luther Márton kiszegezte 95 tételét, amelyben felhívta a figyelmet a korabeli egyházban tapasztalt visszásságokra. Az emlékév idején számos nagyszabású rendezvény volt Marosvásárhelyen is, többek között itt, a januári Égjen a láng fesztiválon nyitották meg az Erdélyi Református Egyházkerület reformációs rendezvénysorozatát. Az emlékév méltó zárásaként a marosvásárhelyi református és magyar evangélikus gyülekezetek kérték, hogy nevezzenek el utcát a két neves reformátorról: Kálvin Jánosról és Luther Mártonról.

Mint Kali István, a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető alelnöke érdeklődésünkre elmondta, mindkét, a keddi tanácsülésen napirendre kerülő tanácsi határozatot az RMDSZ tanácsosai kezdeményezték, figyelembe véve az egyházak kérését. A Marosi és Maros Mezőségi Egyházmegyék esperesi hivatalának helyet adó, Teleki-ház melletti Posta utcát neveznék át Kálvin János utcának. A magyar evangélikus egyház temploma és papi lakja pedig a jelenlegi Maroshévíz utca szomszédságában van, ezt, ha elfogadják a benyújtott határozatot, Luther Márton utcának fogják hívni. Kali István elmondta, hogy a határozatokban az eredeti név és a magyarul használt változat van, vagyis Martin Luther – Luther Márton, illetve Jean Calvin és Kálvin János.

„A határozattervezetben a nevek feltüntetésénél követtük a korábban elfogadott határozatunkban leszögezett formát, vagyis eleve két nyelven írtuk a nevet. Igaz, hogy a prefektus törvénytelennek minősítette, és kérte visszavonását, de egészen addig, amíg a közigazgatósági bíróságon per nem indul a visszavonására, érvényes. Egyébként a két nyelven feltüntetett személynevet tartalmazó utcanévtáblára van már példa: Gheorghe Dózsa–Dózsa György, ráadásul itt lefordították a magyar nevet románra. Luther Márton és Kálvin János része a magyar történelemnek, nevüket így használjuk, saját személyiségünknek tekintjük őket”– mondta a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető alelnöke.

Korábban, a Marosvásárhelyen tartott nagyszabású reformációs emlékünnepély kapcsán Dorin Florea megdicsérte a protestáns egyházakat, hogy példaértékűen megszervezték a vártemplomi szoborállítást, amelyen ő maga is részt vett, valamint a sportcsarnokhoz való felvonulást, és beszélt arról is, hogy az egyházak kérték, hogy Lutherről és Kálvinról utcákat nevezzenek el. Akkor nem zárkózott el ettől az ötlettől, úgy tűnt, rábólint. A végső döntést a vásárhelyi tanács kedden fogja meghozni.

Közben hétfőn Radu Bălaș, a Szabad Emberek Pártjának tanácsosa bejelentette, hogy benyújtott egy határozattervezetet, amelyben javasolja, hogy a marosvásárhelyi December 30. utcát nevezzék el I. Mihály király utcának. Azért választotta a December 30. utcát, mert 1947. december 30-án kényszerítették a kommunisták I. Mihály királyt, hogy lemondjon a trónról. Ezt a tervezetet előre láthatóan majd a februári tanácsülésen fogják napirendre tűzni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek