Időutazás a reformáció korába

Nyíregyháza – A nyíregyházi Luther Márton Evangélikus Kollégium névadójának tiszteletére idén is megrendeztük a Luther-hetet. A rendezvénysorozat – melyet a Reformáció Emlékbizottság támogatott – a névadónkhoz szorosan kötődő programokat tartalmazott, és természetesen hangsúlyos szerepet kapott benne a reformáció 500. évfordulójára való emlékezés is. Szöveg: Horváth Balázs / Luther Márton Evangélikus Kollégium, Nyíregyháza

A kollégiumban szervezett rendezvényeken ebben a tanévben már három evangélikus intézmény csoportjai vettek részt: a kollégium mellett a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, valamint a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola.

A rendezvénysorozat 2017. november 8-án kezdődött, amikor a szervezők kihirdették a Luther-hét programját, a projektek címét és a vetélkedő témáját. Ekkor bemutatkoztak az intézmények csapatai, valamint az előző évek legjobb projektmunkáit is megtekinthettük. A második napon, november 9-én a kollégium gyülekezeti termében a Luther Mártonról szóló rajzfilmet néztük meg. 

Az ezt követő három nap felkészüléssel telt, hiszen a csapatoknak projektmunkát kellett készíteniük A reformáció mai szemmel címmel, emellett készültek a reformáció 500. évfordulójával kapcsolatos vetélkedőre is. 

November 14-én közös énektanulásra került sor, ezután pedig megkezdődött a vetélkedő, amelyen a három intézmény csapatai versengtek egymással. Többek között keresztrejtvényt oldottak meg, kirakták Luther feleségének az arcképét, activityztek, végül megtervezték Luther Márton facebook profilját. 

A zárónapon, november 15-én az igazgatótanács tagjaiból álló zsűri értékelte a kiállított projektmunkákat, majd megtekintette a Luther korabeli jelmezekbe öltözött versenyzőket. Ezt követően egy rövid jelenet formájában a kollégium diákjai felelevenítették Luther Márton életét. Ezután került sor az eredményhirdetésre. A vetélkedő első helyezettje a kollégium lett, a legszebb projektmunkát az általános iskola készítette, a legkorhűbb ruhát pedig az általános iskolás Rácz Boglárka öltötte magára.

A napot – és ezzel a hetet – közös vacsora zárta, amelyen Luther egyik kedvence, a sült libacomb párolt káposztával volt a fő fogás. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek