Hangolódva – Reformáció 499. – ELŐ-IDŐ

Budapest – Az Ars Sacra-rendezvénysorozat központi megnyitójához kapcsolódik a Magyar Nemzeti Múzeum ELŐ-IDŐ című kamara-kiállítása a múzeum kupolája alatt. Az intézmény a tárgyválogatással már a 2017-es reformáció-kiállításra készül, azaz felkészít arra az eseménysorozatra, amely arra emlékeztet, hogy 500 esztendeje Luther fellépésével kezdődött a reformáció, amely gyökeresen megváltoztatta Európa arcát. Forrás: Ars Sacra Fesztivál, mnm.hu fotó: Zászkaliczky Zsuzsanna

Gazdag ez a világ, gazdag az emberiség, gazdag az ember. Érdemes hát rácsodálkoznunk mindarra, ami a kultúra minden területén, az épített örökségünkben, művészeti alkotásokban, használati tárgyakban, elvekben és irodalmi nyelvekben, kézzel fogható és szellemi kincsekben egyaránt a miénk. Nem egy-egy emberé, hanem mindenkié, az egész világé. A kereszténység csodálatos alkotásai között ott vannak a reformáció fél évezred alatt megformált vagy átformált szellemi és anyagi értékei. Természetesen nagyra értékelik ezt mindazok –személyek és közösségek−, akik a reformáció közvetlen örökösei. De ezekre a kincsekre is igaz, csak akkor válnak sajáttá, ha megosztjuk azokat másokkal. A reformáció értékei az egyetemes kereszténység kincsei is, az egyetemes kereszténység öröksége pedig az egész emberiségé: a fél évezreddel ezelőtt elindult folyamatok máig hatnak, életünk minden területén. 

Amikor az ötszáz éves évforduló alkalmával a megújulás lendületét hirdetve emlékezünk, akkor meggyőződésre, vallásra, felekezetre való tekintet nélkül szeretnénk nem csak megőrzői, de nagyvonalú megosztói is lenni kincseinknek. Élve a kortárs lehetőségekkel, ennek egyik legfontosabb terepe a 2017 áprilisában a Magyar Nemzeti Múzeumban nyíló IGE-IDŐK kiállítás lesz.

Az Ars Sacra Fesztivál alkalmából e nagyszabású tárlat előkészítésébe szeretnénk beavatni a látogatókat. A kamarakiállítás tárgyait a rendező gyűjtemények anyagából válogattuk, felvillantva a jövendő kiállítás egy-egy fontos témakörét.

A kiállítás az Ars Sacra-rendezvénysorozat központi megnyitóján, 2016. szeptember 16-án, nyílt meg és 2016. szeptember 30-ig tekinthető meg a Nemzeti Múzeum Kupolacsarnokában.

Magyar Nemzeti Múzeum

1088. Budapest, Múzeum krt.14–16.
Információ:
Tel.: 06 1/327-7773
info@hnm.hu
www.mnm.hu
https://www.facebook.com/nemzetimuzeum

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek