Evangelizáció Luther útján – Németországi hitmélyítő utazás

Mosonmagyaróvár – A mosonmagyaróvári, ászári, bakonyszombathelyi, szentendrei gyülekezetek tagjaiból összeállt csoport közös kiránduláson vett részt 2017. augusztus 22. és 27. között Németországban, a reformációi emlékévhez kapcsolódóan. Az utat a Reformációi Emlékbizottság anyagilag is támogatta. Szöveg és fotó: Nagy Zoltán

A miskolci utazási iroda szervezésében, Sándor Frigyes miskolci lelkész vezetésével jártuk be Luther Márton életének állomásait, a főbb események helyszíneit. Az utazás első óráiban a csoport egy utazó gyülekezetté formálódott, és ennek egységét egy Luther-rózsás fehér kendő folyamatos viselete erősítette meg.

Az utazás során részletes ismereteket szereztünk – Sándor Frigyes felkészültségének köszönhetően – Luther Márton életéről, tanulmányairól, szerzetessé válásáról, római útjának következményeiről, Wittenbergbe küldéséről, a 95 tételről, a pápai és birodalmi kiátkozásról, a bibliafordításokról, a reformáció megállíthatatlan terjedéséről, a házasságáról. És mindezt oly módon közvetítették számunkra, hogy az elhangzottak evangélikus identitásunkat nagyban formálták, növelték, erősítették.

Részt vettünk Wittenbergben - a magyar napok eseményeihez kapcsolódóan - a hajdani egyetem épületének falán elhelyezett Dévai Bíró Mátyás és Leonard Stöckl emléktáblájának felavatásán is.

Ha csak ennyi történt volna, akkor is elégedettek lehetnénk, mert már ezzel is többet kaptunk, mint egy szimpla utazással, de utaskísérőnk, egyben lelki vezetőnk is volt. A teljes út felért egy csendes heti evangélizációs sorozattal. A reggeli áhítatok keretében szó volt a bűnről, a törvényről, a megtérésről és az újjászületésről, a keresztségről, mint küldetésről. Az esti áhítatokon a reformáció alaptételeit, a Solákat fejtette ki számunkra, az utolsó este pedig úrvacsora keretében.

Ez az út mind a Krisztusban vetett hitünket építette, mind az evangélikusságunkat erősítette, hiszem és tudom, hogy felejthetetlen volt mindegyikünk számára. Soli Deo Gloria!

A szerző a mosonmagyaróvári gyülekezet felügyelője.

További képek: http://www.evangelikus.hu/evangelizacio-luther-utjan

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek