Érdekességek a testvéregyházak 2017-es előkészületeiből

Az alábbiakban olyan információkat osztunk meg olvasóinkkal, amelyekből megtudhatják, hogyan készülnek a világ evangélikus egyházai saját országukban a reformáció 2017-ben sorra kerülő 500. évfordulójára.

Az észtországi evangélikus egyház rokonszenves koncepcióval készül 2017-re: szabad ember (ref500) – szabad egyház (2017-ben 100 éves az evangélikus egyház) – szabad állam (2018-ban 100 éves az észt állam). Az igei vezérfonal „Krisztus szabadságra szabadított meg minket” (Gal 5,1a).

finnek a „Kegyelem 2017! 500 éve reformáció” jegyében elsősorban a gyülekezeti programokra (saját tézisek) koncentrálnak. Mennybemenetel és reformáció ünnepén terveznek széles körben tartandó eseményeket. A logó plakát- és roll-upformátum mellett póló- és léggömbkészítéshez is elérhető honlapjukon.

Dániában egyházkerületenként működik egy–egy emlékbizottság, amelyek még csak a tervezés fázisában tartanak. 

lengyelek továbbra is aktívan készülnek, most a protestantizmus történetével foglalkozó tudományos monográfiákra írtak ki pályázatot.

kanadai evangélikusok jubileumi kihívása: 500 menekült támogatása, 500 iskolai ösztöndíj kiosztása, 500 fa ültetése és 500 000 kanadai dollár összegyűjtése az LVSZ Endowment Fund céljaira.

perui evangélikusok a római katolikusokkal karöltve a Közös nyilatkozat elmélyítésén dolgoznak: populáris változatot terveznek kiadni a dokumentumból. 

Chilében a pünkösdi egyházak is bekapcsolódtak a 2017-es előkészületekbe. Több dél-amerikai országban zajlanak az egyháztörténetet és az evangélikus identitás kérdéseit feldolgozó ifjúsági, illetve teológiai projektek.

Egy új német digitális archívumhttp://www.reformationsportal.de/

Németországban Tudományos pályázatot írtak ki fiatal kutatóknak: A „Hogyan formálta a reformáció a nyugati civilizációt?” témában 2016. október 31-ig beadandó tanulmányok díjazása 10 000, 5000 és 2000 euró. További információk a http://www.luther2017.de/de/neuigkeiten/wissenschaftliche-preisfrage/ oldalon.

Az előkészületekből a „kegytárgyak” és az „üzletiesítés” sem maradnak ki. A svájci reformátusok „Refo-Shop”-jában például kapható „Lássunk tisztán” szöveggel Zwingli-mintás szemüvegtisztító kendő is.
http://www.zh.ref.ch/refjubilaeum/neue-gadgets-zum-reformationsjubilaeum

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek