Csendesnapot tartottak a miskolci evangélikus iskolában

Miskolc – Ebben az évben ünnepeljük a reformáció ötszázadik évfordulóját, így természetes volt, hogy e nagy ünnephez kapcsolódva tartottuk meg 2017. október 26-án az őszi, reformációi csendesnapunkat a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnáziumban. Szöveg: Bartók Beáta, Soltészné Bodzás Judit, Koltai Anna. Fotó: Üveges Tamás

Általános iskolás tanulóink a nap első részében kalandos feladatokon keresztül ismerhették meg a reformáció lényegét, a jelenből szemlélhették Luther Márton korszakalkotó tevékenységét. A délelőtti órákban a diákok tanáraik irányításával olyan programokon vettek részt, amelyeken keresztül közelebb kerülhettek a reformáció eseményeihez. Ezután az általános iskola önálló akciójaként, tanulóinkkal közösen, az iskola udvarán létrehoztuk a REFO 500 feliratot. Ezt a képet egy drón segítségével meg is örökítettük, mivel nagyon látványos volt, hiszen a Luther-rózsa színeiben pompázott.

A közös élmények után az alsó tagozatosok Luther Márton életét ismerhették meg a róla készült rajzfilm részleteinek megtekintésével, illetve egyházi énekeken keresztül, melyeket a 2. b osztály diákjai adtak elő. A 4. a osztály egy 105x107-es méretű Luther-rózsát is készített levelekből és termésekből.

A felső tagozatosok öt különböző kalandos feladatot oldottak meg, amelyek során alaposabban megismerhették a reformáció korának eseményeit és Luther Márton szerepét. Minden osztály ellátogatott az avasi református templomba, ahol a harangtoronyban megnézték a Luther Márton életének eseményeit bemutató kiállítást. 

A Luther-rajzfilmből a felsősök is megismerték a reformátor gyerekkorát és a wittenbergi eseményeket. Azt itt megszerzett információkat felhasználva töltötték ki az iskola diákjai által készített Reformációs applikáció tesztjét, amelyet még több feladattal fogunk bővíteni az év folyamán.

Az utolsó két kalandos feladatban a diákok kreativitására és alkotó kedvére is szükség volt.  Minden osztály képregényt készített Luther életéről (plakátként és digitális változatban), amiből kiállítást is rendezünk az általános iskolában, emellett egy templom makettjét is megalkották, ami egész évben díszítheti az osztálytermeket. 

Középiskolásainknak a nap kezdeteként Sándor Frigyes evangélikus lelkész tartott magával ragadó előadást a reformáció koráról, ami előtt mindannyian – egymás kezét fogva – körülálltuk a belvárosi templomot és közösen imádkoztunk.

A különböző programokon megelevenedtek a 16. század korához kapcsolódó események, tudományos felfedezések, megjelent a századot meghatározó zenei ízlés. Kőhalmi Botond Kopernikusz tudományos forradalmat kiváltó heliocentrikus világképéről beszélt. Petruska Petra a kor jellegzetes, rettegett betegségeiről – mint a pestis, vagy fekete himlő – tartott előadást a hallgatóság borzongással teli megdöbbenésére. Kurucz Kata a kor reformer orvosának – Paracelsusnak – látogatott el a Facebook fiókjába, ahol az adatlap megtekintésével fény derült az orvos életének jelentős állomásaira, fényképei között kutatva pedig az iskoláit és az őt ábrázoló festményeket csodálhattuk meg. Kónya Dorottya Magellán felfedezőútjairól beszélt, előadásában megelevenedtek a korabeli kalandozások viszontagságos, veszélyekkel teli körülményei, amelyek a nagy felfedező halálához is vezettek a Fülöp-szigeteknél, így végül nélküle tért vissza Európába a Földet először körülhajózó expedíció. Horváth Norbert Bach kávékantátájával indította előadását, kezében egy pohár kávéval – mint a kor, sok helyen tiltott élvezeti cikkével. Megelevenedett a kávé története, az első Velencei kávéház Európában és a kávé szervezetre gyakorolt hatása.

A diákok a reformációhoz kapcsolódó néhány perces kisfilmeket készítettek, melyek bemutatták Luther Márton életét, továbbá megjelenítettek interjúkat evangélikus és református lelkészekkel és egy erdélyi evangélikus gimnázium diákjával. Reform életutat bejáró bohócdoktorokkal és egy művésszel is megismerkedhettünk, aki az utcájuk nevét adó Szent Istvánt házuk falára festette.

Plakátkiállítás fogadta a folyosókon a látogatókat – amelyen megelevenedtek a 16. század újításai, találmányai és Luther Márton életútjának állomásai.

A jeles esemény alkalmából az iskola főbejáratánál elhelyezett emléktáblát avatták fel a diákok és tanáraik, valamint a belvárosi evangélikus gyülekezet tagjai.

A csendesnap színes programjai maradandó élményt nyújtottak tanárok és diákok számára egyaránt. Tartalmas és mozgalmas napot tudhatunk magunkénak, mely méltó volt az ötszáz éves évfordulóhoz.

További képek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek