Az egész város összegyűlt Cegléden a reformáció hetében

Cegléd – A reformáció hetének záró istentiszteletére megtelt a református Nagytemplom 2017. október 22-én. Az evangélikus, református, római katolikus, baptista és pünkösdi felekezetek tagjai közös ünnepi alkalmán dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök hirdetett igét. Gundel Takács Gábor, a Reformáció Emlékbizottság nevében átadta a Városom reformációja című pályázat első díját, amelyet Szlaukó Orsolya evangélikus lelkész és Hegedűs Ágota alpolgármester vehetett át. Szöveg és fotó: Balicza Máté, Varga Flórián, videó: Ceglédi Városi Temevízió

Hánka Levente házigazda, református lelkész köszöntőjét és a felekezetek lelkipásztorai által végzett liturgiai szolgálatot követően Fabiny Tamás Jn 10,9 alapján tartott igehirdetésében az evangélikus gyülekezet nyertes reformációi pályázatára reflektálva, ökumenikus szellemben szólt az egybegyűltekhez, az ajtó képét középpontba helyezve. Az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke a testvéregyházak közötti összefogás szükségességét hangsúlyozta az egyetemes egyházba való hívogatás során, és felhívta a hívek figyelmét arra, hogy Jézus az egyetlen ajtó, amelyen keresztül beléphetnek az örökkévaló hajlékba.

Az ünnepi alkalmon köszöntőt mondott Takáts László polgármester és Földi László országgyűlési képviselő. Ezt követően került sor az evangélikus gyülekezet által „És az egész város összegyűlt az ajtó előtt… (Márk 1,33)” címmel benyújtott pályázat díjazására.

A program keretében Cegléd városában 95 kaput – közintézmények, iskolák és templomok kapuit – díszítenek fel a reformáció tiszteletére. A Szegedi Evangélikus Egyházközség felajánlása nyomán bemutattak továbbá két még publikálatlan Kossuth-levelet, amelyet a ceglédi Kossuth Múzeumban állítanak ki, valamint az egykor itt szolgáló Ceglédi Sándor lelkész 1931-ben kiadott Bibliáját, amelyet a család a Cegléd-Nagytemplomi Református Gyülekezetnek adományozott. Az ünnepségen énekelt a különböző felekezetek tagjaiból álló kórus is.

Az istentiszteletet követően a jelen lévő felekezetek képviselői, a város vezetői, valamint a gyülekezetekbe tartozó gyermekek a reformáció emlékére és az összetartozás jegyében egy almafát is ültettek az evangélikus és református templomnak helyet adó Szabadság téren, Luther híres mondásának jegyében: „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát.”

Az együttlét végén a résztvevők különleges csoportképre álltak össze: egy halat formáztak, amelyről a református templom tornyából készült fotó, emléket állítva az ünnepi alkalom során megélt testvéri közösségnek.

KÉPEK ÉS VIDEÓ.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek