Ajtó, amelyen közösen beléphetünk – Útikalauz Luther nyomában

Nemrégiben jelent meg a Luther nyomában című útikalauz és térkép, Makoviczky Gyula, Kedves Ágnes és Marton Jenő munkája. A kettős kiadvány célja Luther Márton életútja fontosabb állomásainak bemutatása. A helyszíneket rövid leírásokkal és látványos fényképekkel bemutató útikalauz és mellette a kétoldalas részletes térkép segítségével Luther életének fontos állomásait a valóságban vagy virtuálisan is végigkövetheti az olvasó. A térképész és könyvszakember Marton Jenőt, az ötletgazdát kérdeztük a kiadvány születésének körülményeiről. Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kézdi Beáta

–  Régóta tervezték a kiadványt, vagy kifejezetten a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójára időzítették a megjelenését?

– Pár éve, amikor elsőként a keleti német tartományok felé fordultunk, a Szászország, majd a Türingia című könyv készítése közben találkoztunk rendre a németországi Luther-út szépen kiépített állomásaival. Ezt követően jött tavaly ősszel az ötlet, hogy mi is hozzájáruljunk a jubileumi emlékévhez az időközben megszerzett tudásunkkal, tapasztalatainkkal. A kettős kiadvány terve is az odautazók jobb és pontosabb tájékoztatása miatt született.

– Miért ez az alkotói csapat állt össze? Mit kell tudni a szerzőkről, ki miért volt felelős?

– A munka elindulása után szerencsére sikerült társnak megnyerni a Luther Kiadót is, Kendeh K. Péter igazgató javaslatára kerestük meg Makoviczky Gyula evangélikus lelkészt, aki éppen Luther munkásságát tanulmányozva egy évet Wittenbergben töltött ösztöndíjjal. A háromfős szerzőgárda logikusan úgy állt össze, hogy ki melyik tartományt ismeri jobban. Így lett Makoviczky Gyula témá- ja Luther rövid életrajza és Szász-Anhalt tartomány, fő szakmai támogatónké, a Fehérvár Travel utazási iroda avatott szakíró-idegenvezetőjéé, Kedves Ágnesé Türingia, az enyém pedig az általam alaposan bejárt és megismert Szászország tartomány, valamint Németország más városai.

–  Volt valaha hasonló kiadvány magyar nyelven?

– Úgy vélem, hogy hasonló tematikájú és felépítésű mű magyar nyelven még nem született. Német kiadvány és annak magyar fordítása igen szűk körben megjelent. Abban nyolcféle tematikus út köré rendezték a mondanivalót, mi pedig egy színes palettáról kínáljuk a helyszíneket, a kedves utazó meg eldöntheti, merrefelé is vegye az irányt. Emellett röviden megemlítjük a város egyéb fontos érdekességeit is, így nem maradhatnak el más izgalmas látnivalók vagy Bach és Goethe emlékei sem. Igazából a német keleti tartományok 1990 után jórészt elfeledetté váltak, róluk útikalauz harminchat éve nem jelent meg magyarul, ám Luther életének főbb állomásai épp a keleti tartományokba esnek.

–  Mit szeretett a legjobban ebben a munkában?

– Egy útikönyv készítésekor két feladat a legszebb. Az első, amikor elindulunk felfedezni az adott tájat és városait. Eközben hiába készülünk fel előre módszeresen, szerencsére mindig utunkba kerül olyan ismeretlen szépség vagy izgalom, amelyet különös kegynek tartunk. A másik vonzó rész, amikor szó szerint a fehér papírtól kiindulva felépítjük a kötetet, amely nélkülünk sosem vagy nem így valósulna meg. Az olvasók minél teljesebb „kiszolgálása” miatt helyezünk el könyveinkben sok térképet és még több képet, ez esetben is így van, hiszen tizenöt térkép és kétszáz fotó gazdagítja a kötetet.

–  Melyik a kedvenc városa?

– Mindig örömmel tértem be még a legkisebb településre is, mert mindegyik kulturált volt, és valahogy megérintett a térség döntően lutheránus lakóit jellemző derűs nyugalom és türelem. Kedvencem több is van, ezek kicsi-közepes városok: Altenburg, Eisenach, Gotha, Mühlhausen, Rochlitz, Torgau, Zwickau.

–  Kiknek ajánlja a könyvet?

– A nem mindennapi témájú és formájú kiadványt természetesen nem csupán a hívő olvasóknak ajánlom. Belőle egy rövid áttekintést kaphat mindenki, aki Németország keleti feléről és Luther Márton életéről tájékozódni kíván, de eközben más kulturális értékeket is szeretne megismerni. Legyen ezen útikönyv egy ajtó, amelyen közösen beléphetünk…

A cikk az Evangélikus Élet magazin 82. évfolyam, 27-28. számában jelent meg, 2017. július 16-án.

 

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek