A tiszteletet, a harmóniát is hirdeti az átadott gyulai monumentum

— Felvéve: , ,

Gyula – Ünnepélyes keretek között avatták fel a reformáció gyulai emlékművét 2017. november 6-án, hétfőn este a városban, a Petőfi téren. Forrás: beol.hu

A zsúfolásig megtelt református templomban, az átadást megelőző ökumenikus istentiszteleten, Fekete Károly református püspök, majd Gáncs Péter evangélikus püspök hirdette az igét.

Dr. Görgényi Ernő polgármester ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: Gyulán évszázadok óta békében, egymás értékeit tisztelve élnek együtt a különböző vallású és nemzetiségű polgárok.

„Valamennyien többek vagyunk, ha a sokszínű, de egymással harmóniában élő közösségek, felekezetek együttműködnek – hangsúlyozta a polgármester. – Ha kölcsönösen érvényesül a tisztelet kultúrája, bármely alkotó közösség évfordulója ünnep. A vallástörténeti esemény mellett várostörténeti és kultúrtörténeti szempontból is jeles évfordulónak számít a reformáció emlékéve Gyulán.”

Dr. Görgényi Ernő ennek kapcsán kiemelte: a képviselő-testület éppen ezért egyöntetűen támogatta az emlékoszlop felállításáról szóló javaslatot. Ezután Baráth János református lelkész számolt be a monumentum létrejöttének körülményeiről.

„Az emlékművel tartozásunkat is törlesztjük, hiszen a történelem során Gyula mindig a protestantizmus fontos helye volt” – fogalmazott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Reformáció Emlékbizottsága az emlékmű felállításához ötmillió forint támogatást ítélt meg, a Református Egyházközség két és fél millió, az Evangélikus Egyházközség pedig kétszázötvenezer forintot ajánlott fel közadakozásból. A gyulai önkormányzat idei költségvetéséből kétmillió kétszázötvenezer forinttal segítette az elképzelése megvalósítását.

Az ünnepségen közreműködött az Erkel Ferenc Vegyeskar és a Magvető Református Általános Iskola és Óvoda gyermekkórusa.

További cikk a Gyulai Hírlapban. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek