A reformáció ötszázadik évfordulójára emlékezve 810 kilométert futnak le – Ismerjük meg a csapatot!

Budapest – A kiskunhalasi Jeszenszky Péterben először 2016 júliusában merült fel annak a gondolata, hogy lefutja a Budapest és Wittenberg közötti 810 kilométeres távot, ezzel emlékezve a reformáció ötszázadik évfordulójára. Most egy négy fős csapattal készül a megmérettetésre, egyházunk vezetésének a támogatásával. Őket mutatjuk be, pontosabban ők vallanak magukról. Forrás: Facebook.com / 1517 km - reformációi futás csoport, összeállítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna

„Az első ötlet szerint az útirány Wittenberg–Budapest volt, miként magyar diákok hozták haza Luther Márton gondolatait. 
Az elültetett mag néhány hétig növekedett, terebélyesedett. Az ötletből elhatározás lett. Megérett a közlésre. Egyházunk vezetése befogadta a kezdeményezést. 
Dr. Fabiny Tamás püspök javasolta a fordított irányú futást, azért, mert 2017. augusztus 24-27. között magyar napokat tartanak Wittenbergben és a futás beérkezését ünnepélyesebbé tenné, ha e négy napon belül érkeznénk meg a német városba. 
Így fordult meg a futási iránya és az időpontot is kijelöltük” - mesélte Jeszenszky Péter.

Az elképzelést a MEE Reformációi Emlékbizottsága 2016. szeptember 21-i ülésén napirendre vette és támogatásáról biztosította:


„A bizottság elé került egy reformációi futás ötlete is. Jeszenszky Péter Budapestről Wittenbergbe futna az emlékévben egy négy fős stáb segítségével. A bizottság támogatta az ötletet.”

„
Fontosnak tartottam, hogy a szellemiség megőrzése érdekében egyházi körökben találjak társakat - mondta Jeszenszky Péter. - Ezért nagyon örültem az önkéntes jelentkezéseknek. 
A Facebook 1517 km: reformációi futás csoportjából gyorsan jelentkezett két sporttárs azzal a szándékkal, hogy elkísérnek. Bokor Béla és Győri Gábor egymást váltva vállalkozott, hogy futva és kerékpározva teljesítik a távot. 
A segítőtársat Mészáros Nelli személyében találtuk meg. Igaz, hogy ő nem sportol az út alatt, de jelentős munkája lesz a sportolók kiszolgálásában, a háttérmunkák elvégzésében.
”

A futók 2017. augusztus 12-én, szombaton 9 órakor indulnak a Deák téri evangélikus templom elől a 810 km-es távra. A csapat tagjai már két találkozón is túl vannak, Orfűn és Csákváron átbeszélték az eddig elvégzett dolgokat, a jövőbeli feladatokat, és jutott idő egy kis közös futásra is.
 

Most pedig mutatkozzanak be a csapat tagjai:

 

Jeszenszky Péter ultrafutó, triatlonista vagyok. Kiskunhalason élek a feleségemmel. 
Több mint két évtizede minden napom része a futás. Első futóversenyem 1994 tavaszán volt. Első ultratávomat (100 km) 1997 őszén futottam. Kétszer teljesítettem a Bécs-Budapest szupermaratont (5 nap - 320 km), egyszer a Spartathlont (246 km), ötször az Ultrabalatont (220 km). Több 6-12–24 órás futáson vettem részt. 62 maratonon értem célba.
 1999-ben beköszönt életembe a triatlon. Azóta a futást kiegészítem úszással és kerékpározással. Tizenhatszor értem célba Ironman versenyen.
 A különböző távokon az időkorlát- és helyezés-kényszer nélküli teljesítés a célom. A sportolás általam választott szabadidős tevékenység. Igyekszem minden pillanatát élvezni edzés és verseny közben.
 Villamosmérnökként saját vállalkozásomban tevékenykedem. Munkámat változó munkaidő és sok utazás jellemezi. Ez megnehezíti a rendszeres edzések megtartását. 
Lelkész gyermekként beleszülettem az evangélikusságba. Igyekszem az élet különböző területein azokat az értékeket képviselni, amit az evangélikusság hordoz. A gyülekezetben másodfelügyelőként részt veszek a döntésekben, de gyakorlati feladatokat is végzek. A pénztárt kezelem, a könyvelést végzem. Az egyházmegyét képviselem a zsinat ülésein.

Győri Gábor vagyok, családi vállalkozást irányító 47 éves cégvezető, kétgyermekes apa, amatőr sportoló és a Kaposvári Evangélikus Egyházközség presbitere. Életem meghatározó eleme a mozgás, a sport. Szinte mindent kipróbáltam, de ifjúkorom a foci és a bicikli körül zajlott. Pár éve, kicsit érezve,hogy nem múlnak el nyomtalanul az évek, és az edzőtermi edzés monotonitásába beleunva kezdtem futni és hamar ráéreztem a labda nélküli futás örömére, majd barátaim biztatására kiegészítettem előbb országúti kerékpározással, majd úszással is. Így együtt pedig adódott a feladat, hogy triatlonozzak. Előbb csak váltóban, majd a tavalyi évben már egyéniben is indultam versenyeken. Közben maratont is futottam, de a nagy nap 2016 július utolsó szombatja volt, amikor Nagyatádon teljesítettem az ironman távú versenyt.
Az idei évben körbefutottam a Balatont Bokor Béla barátommal, hogy kellően felkészüljünk a Budapest-Wittenberg futásra. Emellett készülök a triatlon versenyekre is.
 Anyai ágról lettem evangélikus, a kaposvári templom mindig is szívem csücske hely, ahol jó elcsendesedni, feltöltődni lelkészeink prédikációival és Isten igéjével. 2012-ben választottak be a gyülekezet presbitériumába, ami nagy megtiszteltetés és öröm volt számomra. Örülök hogy kicsit belülről is segíthetem a közösség életét, munkáját.
 22 éves nagylányom Budapesten földrajz szakos egyetemista, míg a mérnöki pályára készülő 18 éves fiam épp az érettségi vizsgák és a felvételi pontszámok bűvöletében él.

Bokor Béla vagyok, a Csákvári Evangélikus Egyházközség presbitere és gondnoka. Tatabányán születtem 1971-ben, tanulmányaimat ott végeztem, majd a katonaságtól leszerelve, 1992-ben a munkám miatt költöztem Csákvárra. Itt kerültem közelebbi kapcsolatba az egyházzal, konfirmáltam és házasságkötésünkre már evangélikusként kértük Isten áldását. Három fiam született, közülük már a legkisebb is idén konfirmál. Feleségem a Harmonia Floriana Csákvári Evangélikus Énekkarnak megalakulása óta, középső fiam kisebb megszakításokkal, néha hangszerrel is aktív tagja.
 Gyerekkorom óta szeretem a mozgást, futást, vetélkedést, ami felnőtt koromban teljesen háttérbe szorult. Viszont a reformáció ötszázadik évfordulójára alakult futós csoport híre elért hozzám is. A „Mert a reformáció megmozgat!” szlogen nálam telitalálat lett, 2014. november második felében csatlakoztam a csoporthoz, azóta futok rendszeresen. Lelkesen gyűjtöm a kilométereket, járok versenyekre, teljesen átalakult az életem. Futottam maratont, párszor vállaltam 50 kilométert a yours truly keretében, többször teljesítettem a vérkört (77 km, 1600 méter szinttel), a medvés kört (63 km 1400 méter szinttel), és Győri Gábor barátommal már közös felkészülésként a Balaton szupermaraton 193,3 km-es távját 4 nap alatt. Valójában nem is tudtam választ adni, mikor kérdezték: miért, meddig, minek, kinek futok, télen-nyáron, fagyban, sötétben? Magam is sokat gondolkodtam ezen, mígnem megkaptam a választ Jeszenszky Péter felhívásakor. Mára már világos, azért kellett nekem elkezdenem futni, hogy igent mondhassak azonnal, gondolkodás nélkül Péter wittenbergi reformációs zarándokfutására. Azóta pontosan tudom, miért futok, mire készülök.
Győri Gábor és Mészáros Nelli csatlakozásával teljessé vált a csapatunk, találkozásaink alkalmával egyre biztosabb vagyok abban, hogy „Mert veled harci seregen is átfutok, Az én Istenemmel kőfalon is átugrom” Sámuel II 22,30

Mészáros Nelli vagyok. Végzettségem szerint könyvtáros, teológus. Nem rendelkezem komolyabb sportmúlttal és -jelennel sem. A Csákvári Evangélikus Egyházközség ifjúsági vezetőjeként több alkalommal viszem, kísérem az ifjúságot táborokra, találkozókra, különböző eseményekre hosszabb-rövidebb távokon. 2015 októberében egy öt fős csoportot kísértem a nemescsói artikuláris napra. A csapat a régi időkre emlékezve a Csákvár-Nemescsó közötti 190 km-es távot biciklivel tette meg. A csoport egyik tagja volt Bokor Béla, aki később a reformációi futás Facebook-csoportban Jeszenszky Péter felhívásához csatlakozott, majd megkérdezett engem is, hogy lenne-e kedvem részt venni az addigra már három fősre bővült futó zarándoklatban. Bár már jártam Wittenbergben, ez a fajta kijutás mégis megmozgatta a fantáziámat, így örömmel mondtam igent. Kísérőként az út során a sportolók segítése lesz a feladatom.

Képek:

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek