A reformáció erzsébetvárosi örökségét mutatja be egy új kiadvány

Budapest – A VII. kerületi protestáns gyülekezetek történetét dolgozza föl a kezdetektől napjainkig Vezsenyi Péter most megjelent könyve, A reformáció öröksége Erzsébetvárosban. A kötetet hétfőn mutatták be a K11 kulturális központban. Forrás: orientpress.hu

„Most megjelenő kötetünk célja, hogy az idei jubileum alkalmából feltárja és az érdeklődő olvasóközönséggel megismertesse a reformáció erzsébetvárosi hagyományait, számba véve a városrészben létesült és itt működő gyülekezetek történetét. Erzsébetváros Önkormányzata nagy örömmel fogott össze az érintett történelmi egyházak kerületi egyházközségeinek és gyülekezeteinek képviselőivel, hogy egyetlen, hiánypótló kötetben kerüljön bemutatásra a Budapest-Fasori Református Egyházközség, a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség, a Budapest-Klauzál téri Református Egyházközség, valamint a Wesselényi utcai Baptista Gyülekezet sok évtizedes, sikeres működése mögött álló példaértékű közösségszervező munka, amely Erzsébetváros múltjának elválaszthatatlan és fontos eleme” – írja a könyv előszavában Vattamány Zsolt polgármester.

Vezsenyi Péter levéltáros könyvét Kovács Kálmán Árpád, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos munkatársa mutatta be a közönségnek. A szakember egyebek mellett a helytörténeti kutatások jelentőségére hívta fel a figyelmet, mert azok árnyalni tudják, sőt akár módosíthatják is a nagy képet. A kutató fontosnak nevezte azt is, hogy a kötetben a két protestáns nagy felekezet mellett helyet kaptak a baptisták is, akik a magyar kultúrát tovább színesítették, s jelentőségüket nem szabad lebecsülni.

Vezsenyi Péter az Orientnek nyilatkozva a többi között arra mutatott rá, hogy a kiemelkedő épített örökség mellett ugyanolyan fontos az ezekhez kapcsolódó lelki és kulturális hagyaték, a kötetben szereplő épületek nem önmagukban hordozzák a reformáció erzsébetvárosi örökségét, hanem a szószékről hirdetett evangélium, a missziós munka és az egyház tagjai tölthetik meg élettel ezeket az épületeket. A gyülekezetek történelmi hagyományaik és oktatási-nevelési intézményeik révén is fontos szereplőivé váltak a vallásfelekezeti és kulturális szempontból is sokszínű Erzsébetvárosnak. A híres Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban tanult többek között Neumann János matematikus, Wigner Jenő fizikus, Harsányi János közgazdász, de itt tanított Rátz tanár úr is, azaz Rátz László, akinek nevét ma pedagógiai díj viseli.

Vezsenyi Péter beszélt arról is, hogy a könyv megírása során olyan levéltári forrásokat is felhasznált, amelyek kevésbé ismertek, így például Szabó Imre személyes hagyatékát, amely a Ráday Levéltárban található, illetve a kisebbik, Gyulai Pál utcai református gyülekezet bemutatásához, történetéhez a levéltári források mellett személyes emlékekre, belső használatú gyülekezettörténeti összefoglalókra hagyatkozott, ezek mellett pedig az ő esetükben kiemelten fontos szerep jutott az állambiztonsági forrásoknak. A szakember a Wesselényi utcai baptista gyülekezet történetével, szerepével kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy az a baptista misszió magyarországi újraindításának központja volt Meyer Henrik idején.

Bízom benne, hogy az olvasó nagy érdeklődéssel forgatja majd az informatív, olvasmányos és gazdagon illusztrált helytörténeti kiadványt, amely méltó módon állít emléket a reformáció kerületi örökségének” – zárja szavait Vattamány Zsolt ajánlva a kötetet, melyet Rácz Attila szerkesztett, Koltai Gábor lektorált. A fotókat Deák Szabolcs készítette, a könyvet az Erzsébetvárosi Összevont Művelődési Központ Nonprofit Kft. adta ki.

További információk. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek