Reformáció Emlékév: Előadják Árva Bethlen Kata drámáját

Budapest – Kocsis István, a kiváló drámaíró ÁRVA BETHLEN KATA című drámáját 2006-ban mutatta be az Aranytíz Teátrum Kökényessy Ágnes főszereplésével. Az előadás azóta töretlen sikerrel ment több budapesti és vidéki színházban. A Reformáció Éve alkalmából a Reformáció Éve Emlékbizottság támogatásával az előadás vándorútra kel, az idei felvezető, majd a 2017-es jubileumi évben számtalan kisebb település temploma lesz a helyszín. Forrás: Reformáció Emlékbizottság

Az alkotók a nagyszínházi bemutatók után szeretnék a kisebb protestáns gyülekezetekhez is elvinni, templomi körülmények közé a darabot. Árva Bethlen Kata /1700–1759/, a reformáció nagyasszonyának megindító élettörténete méltó módon tud megszólalni a templomban is, sőt, talán ez a valódi közege.

Az előadássorozat 2016. július 28-án Vizsolyban indul útjára, szimbolikus helyszínen. Majd ezt követően egymás után Tokajban, Erdőbényén és Tiszaszentmártonban lesz látható. Augusztustól pedig a következő év végéig Palócföldön ugyanúgy bemutatkozik, mint Tolnában vagy az Ormánság templomaiban.

A Reformáció Éve 2017 egyik kiemelkedően fontos színházi előadássorozata lesz. 

Szereplők: Kökényessy Ágnes és Incze Máté, rendező: Pozsgai Zsolt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek