Múltról mindenkinek – reformációi projekt

Nyíregyháza – Nyíregyházán is ismertette a Magyar Nemzeti Levéltár a reformáció 500. évfordulójáról emlékező Múltról Mindenkinek elnevezésű projektjét. Az eseményen együttműködési megállapodásokat írtak alá a projektben résztvevő egyházi és civil szervezetek a megyei levéltár képviselőivel. Forrás: nyiregyhaza.hu, szöveg: Piszár Tünde, fotó: Szarka Lajos

A reformáció 500 éves jubileumára emlékezik jövőre az ország, ezt megünneplendő egy a reformációt bemutató és azt feldolgozó projektet indított idén tavasszal a Magyar Nemzeti Levéltár.

Feldolgozni a reformációt

A projekt célja, hogy átfogó és térségi feldolgozást adjon a magyarországi reformációról, hogy a levéltárakban lévő reformációra vonatkozó írásos forrásokat összegyűjtsük, adatbázis készüljön az állampolgároknak, érdeklődőknek a honlapunkon és a Facebook oldalunkon – mondta dr. Mikó Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója.

A projekt fő célcsoportja a diákok és a gyerekek, akiknek külön levéltár pedagógiai programot is szerveznek annak érdekében, hogy megtudják miért fontos a reformáció Magyarország története szempontjából – tette hozzá a főigazgató.

Nyolc kilométer anyag

Majdnem nyolc kilométernyi anyagot kell feldolgoznia a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár szakembereinek mondja az intézmény igazgatója, aki bízik abban, hogy a mostani projekttel sikerül ráirányítani a figyelmet a reformáció értékeire – mondta Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár igazgatója. Egy-egy évforduló arra is alkalmas, hogy mindazokat a forrásokat, amelyek lappanganak az itt lévő dobozokban megmutassuk és mi magunk is megismerjük. Most egy olyan forrásfeltárás folyik, ahol a dokumentumokon kívül szeretnénk ráirányítani a figyelmet a megyebeli reformációs értékekre.

Templomok és könyvritkaságok

A projekt ismertetését követően a levéltár előterében református templomaink címmel nyílt kiállítás. Ezt követően pedig a résztvevők Kozma Péter kormánymegbízott könyvritkaságaiból tekinthettek meg néhány kötetet.

VIDEÓ: https://www.youtube.com/watch?v=RnJ89uQ_bUA

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek