Harmadik alkalommal ülésezett a Reformáció Emlékbizottság – Balog: a reformáció 500. évfordulója kultúrtörténeti jelentőségű esemény

Budapest – Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének vezetésével harmadik alkalommal ülésezett a Reformáció Emlékbizottság 2015. április 9-én, Budapesten, az Északi Evangélikus Egyházkerület székházában. A reformáció 500. évfordulójának megünneplése Magyarország számára kultúrtörténeti jelentőségű esemény, felekezetre való tekintet nélkül – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ülésen. Forrás: MTI, kormany.hu, fotó: Bartos Gyula

A 2017-ben tartandó jubileumi megemlékezés akkor lesz eredményes, ha a reformáció értékei az egész nemzet számára közkinccsé válnak – tette hozzá a miniszter.

A Északi Evangélikus Egyházkerület székházában tartott tanácskozáson a bizottság megvitatta és jóváhagyta a reformáció 500. évfordulójára tervezett pályázati rendszert és a programok elindítását.

A bizottság megvitatta és jóváhagyta a reformáció ötszázadik évfordulójára tervezett pályázati rendszer és programok elindítását.

Dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos beszámolt a korábbi ülés óta elvégzett munkáról, továbbá bejelentette a napokban közzétett két pályázati felhívást: a Kárpát-medencei reformáció témájú fotópályázatot és a fiatal képzőművészeknek szóló kiírást.

A bizottság tagjai – köztük az egyházi és állami vezetők – javaslatokat fogalmaztak meg a 2016-2017-es programtervezettel kapcsolatban, s megállapodtak abban, hogy a rendezvények mellett Kárpát-medence-szerte maradandó emlékek is szülessenek az 500 éve zajló reformációról. Az ülésen részt vett dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Németország és Svájc budapesti nagykövete.

A Reformáció Emlékbizottság, amelyet a 2017-es jubileumi év ünnepi rendezvényeinek szervezésére alapítottak, harmadszor ülésezett.

Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció elindítója 1517. október 31-én tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek