„Szól néked az itt magyarul” – Reformáció 500 köztéri installáció anyagából kiállítás nyílt Győrött

Győr – Idén is különleges koncertekkel, színházi előadásokkal, zeneiskolai növendék-hangversenyekkel, kiállításokkal és városnéző sétákkal várja a vendégeket az Öt Templom Fesztivál Győrött. A fesztivál apropójául és helyszínéül Győr-Újváros egyik utcájának öt temploma szolgál. Az eseményhez kapcsolódóan 2016. december 11-én megnyitották a reformáció 500. jubileumára készített köztéri installációról szóló kiállítást is. Videó: Győri András Timótheus

Luther Márton reformátor 500 évvel ezelőtt, 1517. október 31-én kiszegezte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételét és ezzel a szimbolikus gesztussal kezdetét vette a reformáció. Az előttünk álló emlékévben a protestáns világ Lutherre és az őt követőkre emlékezik. Az emlékezés számos formája és lehetősége közül az egyik első az a kiállítás, amely az emlékév alkalmából Győrött nyílt a hétvégén, és amely a budapesti Kálvin térre kerülő installáció terveit mutatja be.
Az installáció 95 emlékkövén egy-egy idézetpár szerepel majd: a fél évezreddel ezelőtti reformátoroknak, és a magyar kultúra egykori és mai formálóinak összefonódó gondolataival. A különleges installáció emlékhellyé alakítja át a budapesti Kálvin teret az emlékév idejére.

Annak leteltével, az alkotók szándéka szerint, az idézetpárokkal díszített 95 kő az ország 95 pontján talál majd új, végleges otthonra. Beillesztve egy-egy evangélikus vagy református templom kövezetébe, vagy közterekre, parkokba, utcák burkolatába épülve hirdeti tovább a reformáció és az emlékév üzenetét.

Szabó Levente DLA (Hetedik Műterem Kft.) és Polgárdi Ákos koncepciójának a „Szól néked az itt magyarul” – Reformáció 500, köztéri installáció címet adták és a győri zsinagóga téli templom karzatán dr. Hafenscher Károly, miniszteri biztos nyitotta meg a kiállítást.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek