„Rejtőzködő kincseink” pályázat – Németországba is eljuthatnak a Kárpát-medencei protestáns középiskolák tanulói

Budapest – Iskolai tablók titkai, könyvtári régiségek, ikonikus élettörténetek. A „Rejtőzködő kincseink” pályázatot a Református Tehetséggondozó Alapítvány Kuratóriuma és a Reformáció Emlékbizottság második alkalommal hirdette meg a Kárpát-medence protestáns középiskolái számára. A többfordulós verseny végén a legjobbak németországi reformációs emléktúrán vehetnek részt. Forrás: MITTE

A Református Tehetséggondozó Alapítvány Kuratóriuma és a Reformáció Emlékbizottság által meghirdetett pályázat témája idén a Kárpát-medencei protestantizmus 500 éves iskolateremtő és iskolafenntartó, múltat és jelent összekapcsoló öröksége. A pályázati anyagokban a diákoknak - egyénileg vagy 2-3 fős csoportokban – egy, a környezetükben ma is működő vagy egykori protestáns iskola valamely, eddig ismeretlen, nyomtatott formában még fel nem dolgozott „rejtőzködő kincsét” kell bemutatniuk.

A rejtőzködő kincset, mely lehet tárgyi emlék, iskolatörténeti dokumentum – az iskolai tablóktól a könyvtári régiségekig – választott szempont szerint dolgozhatják fel, továbbá bármely általuk kedvelt műfajban, a történelmi esszétől a riportig.

A pályamunkák beérkezési határideje: 2016. június 30.

A 2. fordulóba jutott munkák szerzői prezentáció keretében is bemutathatják pályázati anyagukat, azokból akár kiadvány is készülhet. A legjobbak pedig segítő tanáraikkal németországi reformációs emléktúrán vehetnek részt Erfurt, Eisenach és Wittenberg városok érintésével, előreláthatólag 2016. október végén.

Részletek a pályázati felhívásban.

A 2015. évi „Rejtőzködő kincseink” pályázat győztesei

I. hely megosztva

  • Az Arany János Református Gimnázium bemutatása - Arany János Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Nagykőrös)

  • A rimaszombati protestáns értékek bemutatása - Tompa Mihály Református Gimnázium (Rimaszombat)

II. hely megosztva

  • „Öt évszázad  öt talentumos ember a Sárospataki Református Kollégium történetéből” – Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona

  • „Kisújszállás város protestáns értékei” – Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola (Kisújszállás)

III. hely

  • „Sziget a városban” – Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest)

IV. hely

  • „Református örökségünk Pápán” – Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakközépiskolája és Diákotthona

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek